نگهداری و مراقبت از حیوانات خانگی امروزه بسیار رواج دارد. چرا که با توجه به استرس زندگی مدرن، مراقبت و نگهداری از آن ها باعث کاهش استرس و افزایش سلامت روان می شود. در این بین نگهداری از ماهیان به عنوان حیوان خانگی بسیار رواج دارد. ایرانیان از دیرباز از ماهی قرمز به عنوان نماد زندگی و سلامت در سفره هفت سین استفاده می کردند. اما پس از روزهای آغازین نوروز دغدغه بسیاری از خانواده ها نگهداری بهینه از ماهی قرمز و افزایش عمر آن می باشد. در ادامه به شرایط نگهداری و تکثیر این ماهی می پردازیم.
نژاد ماهی قرمز چیست؟
ماهی قرمز با نام علمی (Carassius auratus) جزو خانواده کپورماهیان بوده و از لحاظ ویژگی های تغدیه ای و شرایط محیطی شبیه این ماهیان می باشد. ماهی قرمز یا Gold fish در ایران در حال حاضر در دریای خزر، دریاچه ارومیه، دریاچه هامون و رودخانه کارون زیست می کند.
انواع ماهی قرمز
این ماهی دارای گونه های گلدفیش معمولی (Common)، گلدفیش شهابی (Comet)، گلدفیش ساراسا (Sarasa)، گلدفیش کالیکو (Calico)، شابونکین لندن (London shubunkin)، گلدفیش واکین (Wakin)، گلدفیش جیکین (Jikin)، گلدفیش دم چتری (Fantail)، گلدفیش رایکین (Ryukin)، دمکین (Demkin)، گلدفیش تلسکوپی (Telescope)، اوراندا (Oranda)، اوراندای کلاه قرمز(Redcap Oranda)، اوراندای کلاه زرد (Yellowcap Oranda) گلدفیش دم چادری (Veiltail) و گلدفیش فلس مرواریدی (Pearlscale) و … می باشد.
شرایط نگهداری ماهی قرمز
روش و نحوه تعویض آب ماهی قرمز
ماهی قرمز قادر به زندگی در دمای 12 تا 25 درجه می باشد و در هربار تعویض آب فقط نصف آب را با آب تازه جایگزین کنید. زیرا شرایط محیطی ماهی نباید کاملا تغییر کند، چرا که باعث استرس ماهی می شود. باید توجه داشت که آب مورد استفاده باید حداقل 24 ساعت در یک ظرف روباز نگهداری شود تا کلرزدایی به خوبی انجام شود.
منابع تغذیه و غذای ماهی قرمز
همان گونه که گفته شد ماهی قرمز از انواع کپور ماهیان است. کپور ماهیان از نوع ماهیان گیاهخوار می باشند که غذای خود را به آرامی از منابع گیاهی مانند غلات، جلبک ها و علوفه های آبی تامین می کنند. در غذای ماهی قرمز باید میزان کربوهیدرات که منابع آن نظیر آرد غلات است، بیشتر از پروتئین ها باشد.
مطلب پیشنهادی: خوراک و خوراک دهی به ماهیان
روش غذا دادن به ماهی قرمز
روزانه فقط یک یا دوبار به ماهی غذا دهید. میزان غذای مصرفی با توجه به اندازه ماهی متفاوت است. اما باید توجه داشت در هر وعده صرفا به اندازه مصرف ماهی غذا داده شود. چرا که میزان بالای غذای باقیمانده ممکن است موجب آلودگی آب و در نتیجه بیماری ماهی شود.
سن بلوغ ماهی قرمز
ماهی قرمزهای ماده در سن یک سالگی و نرها در نه ماهگی به بلوغ می رسند.
روش تشخیص جنسیت ماهی قرمز
در ماهیان نر، لبه باله آبششی به صورت دندانه دندانه و نقاط سفید رنگ در آمده و بر روی آبشش ها هم نقاط سفید رنگ دیده می شود و در ماده ها شکم برآمده و زائده ای گرد در ناحیه مخرج دیده می شود.
شرایط و روش تکثیر ماهی قرمز
دمای باید 18 تا 25 درجه سانتی گراد و تعداد نر بیشتر از ماده باشد (2نر به یک ماده) و برای جلوگیری از آسیب به تخم ها توسط مولدین یک قفس توری درون آکواریوم قرار داده تا از کف فاصله داشته باشد و قطر منافذ طوری باشد که تخم ها بتواند از آن عبور کنند. درون قفس توری بهتر است از گیاهان طبیعی یا مصنوعی به منظور تحریک تولیدمثل استفاده کنیم. در پایان تخم ریزی آب به صورت کدر و شیری رنگ در می آید و حالت کف مانندی روی سطح آب ایجاد می شود که باید بعد از اتمام تخمریزی آب آکواریوم عوض شود. تخم هارا باید از آکواریوم خارج کرده و در مخزن دیگری قرار دهیم و برای جلوگیری از قارچ زدگی مقداری متیلن بلو اضافه کنیم.
تغذیه لاروهای ماهی قرمز
بعد از خروج لاروها از تخم تا سه روز آن ها قادر به تغذیه از کیسه زرده خود می باشند و بعد از آن روزانه 3 تا 4 بار می توان آن ها را باغذاهای آماده یا ناپلی آرتمیا (نوعی منبع غذایی برای آبزیان نوزاد که جزو جانداران سخت پوست است) تغذیه کرد.
کاهش بیماری های ماهی قرمز
رعایت بهداشت در نگهداری حیوانات زنده خانگی اهمیت زیادی دارد. این مسئله می تواند به سلامت و عمر بیشتر ماهی قرمز شما کمک کند. باید توجه داشت که از دست زدن کودکان به ماهی باید جلوگیری شود. همچنین آب محل نگهداری به طور منظم به روشی که گفته شد تعویض گردد. همچنین از دادن غذاهای آلوده به ماهی خودداری شود. از جمله عوامل اصلی تهدید کننده سلامت ماهی قرمز که منجر به مرگ آن می شود می توان به انواع عفونت ها اشاره کرد. کاهش تحرک، کم رنگ شدن، عدم مصرف غذا، باد کردن شکم و علایم غیر طبیعی دیگر از جمله نشانه های درگیری ماهی به بیماری های عفونی می تواند باشد که در نهایت در صورت عدم رسیدگی و درمان ممکن است منجر به مرگ آن شود.
عمر ماهی قرمز
عمر ماهی قرمز می تواند با توجه به شرایط نگهداری و تغذیه ای متفاوت باشد. برخی از نژادهای ماهی قرمز قادرند تا چندسال در به زندگی ادامه دهند و به رشد و وزن چشمگیری برسند. رعایت نکاتی که در این مقاله مطرح شد می تواند کمک شایان توجهی به افزایش عمر و ماندگاری ماهی قرمز نماید.