ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ در طول دوره تولید
حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ

حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ در طول دوره تولید

حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ در طول دوره تولید

حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ و همچنین بهبود تولید تخم مرغ مسائلیست که در این مقاله به آن میپردازیم. با ما همراه باشید.

درطول سال ها اصلاح و بهبود ژنتیکی، مرغ های تخمگذاربرای توانایی در جهت گذاشتن یک تخم در روز انتخاب شده اند. اما همانند ورزشکاران حرفه ای، آن ها نیز به شرایط ویژه ای برای موفق شدن در این مسیر نیاز دارند.

در شرایط ایده آل یک تولیدکننده ی تخم مرغ در حالت ایده آل انتظار تولید روزانه یک تخم مرغ به ازای هر مرغ در کل مدت زمان پرورش را دارد. اما در شرایط عملی تولید این هدف امکان پذیر نیست. بنابراین سوال بعد این خواهد بود که چگونه به این هدف می توانیم نزدیک تر شویم؟ در هر حالت متغیرهای بسیاری برای این مسئله وجود دارند. از جمله عوامل بازدارنده می توان به تنش های محیطی، کمبودهای تغذیهای، بیماری ها، تنش های محیطی و… اشاره کرد. این عوامل نه تنها تولید، بلکه کیفیت تخم مرغ را نیز کاهش می دهند. علاوه بر این افزایش تعداد تخم مرغ های ترک خورده و درجه دو اثر قابل توجهی بر سوددهی مرغداری دارد.

عناصر معدنی کم مصرف نقش های حیاتی بسیاری را در فرایندهای متابولیسمی بدن مرغ ها ایفا می کنند. تمامی این فرایندها به طور مستقیم و غیر مستقیم بر تولید و حفظ کیفیت پوسته تحم مرغ نیز موثر هستند. از سوی دیگر میزان این عناصر در مواد خوراکی اولیه کافی نیست. این مسئله به ما یادآور می شود که سطح عناصر معدنی در خوراک به طور معمول پایین تر از میزان مورد نیاز است. بنابراین تامین آن ها از طریق مکمل ها ضروری به نظر می رسد.

منبع و میزان مواد معدنی و تاثیر آن در حفط کیفیت تخم مرغ

هنگامی که در مورد مواد معدنی کم مصرف صحبت می کنیم منبع و میزان مورد استفاده را باید در نظر گرفت. چرا که بر میزان جذب آن ها توسط دستگاه گوارش و ورود به جریان خون موثر است. اثرات برهمکنش مواد معدنی بر یکدیگر (سینرژیسم و آنتاگونیسم) به میزان بالایی بر جذب و زیست فراهمی آن ها در روده کوچک موثر است. همچنین زیست فراهمی وابستگی بالایی به نوع منبع ماده معدنی دارد. برآیند آنچه گفته شد، میزان پاسخ عملکردی پرنده به یک مکمل ماده معدنی را تعیین می کند.

شکل گرفتن تخم مرغ

راه های زیادی برای اثرگذاری مواد معدنی کم مصرف بر کیفیت پوسته تخم مرغ وجود دارد. روی، آهن و منگنز سه ماده معدنی کم مصرف اما دارای اهمیت هستند که هم عملکرد متابولیسمی داشته و هم خواص ساختاری دارند. واکنش های آنزیمی زیادی هستند که انجام آن ها برای ساختن اجزای ساختاری پوسته ضروری است.

روی کاتالیزور آنریم کربونیک انهیدراز است که برای انباشت کلسیم کربنات در ماتریکس پوسته تخم مرغ لازم است. مس در سنتز کلاژن موجود در غشا پوسته تخم مرغ موثر بوده و در نهایت منگنز به انباشت پروتئین در ماتریکس پوسته تخم مرغ کمک می کند. تامین این سه عنصر معدنی کمیاب باعث می شود مقاومت تخم مرغ در برابر شکستن افزایش و در نتیجه تعداد تخم مرغ های ترک خورده و شکسته کاهش یابد.

مطلب پیشنهادی: پوسته تخم مرغ چه فواید و کاربردهایی دارد؟

تغییرات نیاز به عناصر معدنی کمیاب

متخصصان معتقدند همگام با افزایش ظرفیت ژنتیکی تولید و دیگر عوامل افزایش دهنده ی عملکرد مرغ های تخم گذار، نیاز آن ها به عناصر معدنی کمیاب نیز افزایش می یابد. در اوایل دوره تخمگذاری تا رسیدن به پیک تولید و سپس پیک تخمگذاری تا اواخر دوره تولید تامین عناصر معدنی به علت تنش زا بودن شرایط تولید دارای اهمیت است. در اوایل تخمگذاری پرنده در حال سازگاری با تولید روزافزون تخم مرغ است که برخی اوقات موجب کاهش کیفیت پوسته تخم مرغ می شود. در اواخر تولید نیز همزمان با کاهش تولید تخم مرغ تولید، کیفیت پوسته نیز ممکن است کاهش یابد. این اتفاق علت های متفاوتی دارد. از جمله کاهش سلامت روده و توانایی جذب مواد معدنی در آن که برداشت کلسیم از استخوان برای تولید پوسته تخم را نیز در پی خواهد داشت. همچنین در اواخر دوره ی تولید اندازه ی تخم مرغ های تولیدی بزرگتر شده و نازک تر شدن پوسته تخم مرغ به میزان 10 درصد را در پی خواهد داشت که نتیجه ی آن بیشتر شدن تخم های شکسته خواهد بود.

برای مطالعه بیشتر: بهبود عملکرد تولید تخم مرغ

تامین احتیاجات به عناصر معدنی کم مصرف

در تامین احتیاجات پرنده به عناصر معدنی کم مصرف، نوع منبع آن اهمیت زیادی دارد. عناصر معدنی در مجموع به دلیل داشتن ماهیت شیمیایی متفاوت با بدن موجودات زنده و همچنین داشتن محلولیت متنوع جذب پایینی دارند. مواد معدنی پیش از جذب باید ابتدا حل شده، سپس به حالت یونیزه در آمده و در انتها توسط فرایندهای خاص خود جذب شوند. همچنین تامین آن ها از طریق بسیاری از منابع معدنی عناصر کمیاب موجب کاهش خوشخوراکی دان مصرفی می شود. چرا که این مواد ذاتا طعم نامطلوبی را برای حیوانات و پرندگان رقم می زنند. همچنین افزایش میزان آن ها برای تامین احتیاجات موجب افزایش هزینه و اثرات زیست محیطی به خاطر دفع بالای آن ها می شود. از سوی دیگر منابع معدنی عناصر کمیاب به صورت ترکیبی با سایر عناصر بوده که ممکن است موجب اثرات آنتاگونیسمی در جذب و متابولیسم سایر مواد معدنی شود. ترکیب شدن مواد معدنی با مواد مغذی دیگر جیره نیز از دیگر تهدیدهای استفاده از شکل معدنی عناصر کمیاب به شمار می آید.

راه حل، استفاده از منابع معدنی کیلاته جهت بهبود تولید تخم مرغ

امروزه فناوری کیلاته کردن به کمک علم تغذیه آمده است. عناصر معدنی در شکل کیلاته یا آلی دارای جذب بالاتری نسبت به شکل معدنی خود هستند. ترکیب شدن عناصر معدنی کم مصرف با آمینواسیدها و یا اسیدهای آلی سبب افزایش جذب آن ها می شود. علت این افزایش جذب را به دو علت بیان می کنند.

ابتدا اینکه ترکیبات آلی گفته شده به خصوص آمینواسیدها از طریق فرایند انتقال فعال توسط سلول های اپیتالیال روده جذب می شوند. این مسئله موجب جذب سریع تر و بالاتر مواد معدنی که با آن ها ترکیب شده اند، در روده می شود.

همچنین ظرفیت جذب عناصر کم مصرف به صورت معدنی دارای محدودیت است. اما جذب شکل کیلاته آن ها از مسیر متفاوتی بوده که این امر سبب مضاعف شدن توان پرنده در تامین عناصر معدنی مورد اشاره شده و در نتیجه میزان آن در خون پرنده افزایش می یابد.

همانگونه که گفته شد در پایان دوره تخم گذاری توان روده در جذب مواد معدنی ممکن است کاهش یابد که کیلاته کردن آن ها می تواند موجب کمک به پرنده در برداشت مواد معدنی مورد نیاز از روده شود.

شرکت تولیدی افزودنی های خوراکی طیور سپهرماکیان فرتاک مکمل معدنی کیلاته اِی شل که حاوی عناصر معدنی حیاتی شامل سلنیم، منگنز، مس، روی، کروم و آهن به صورت کیلاته یا آلی بوده و با بهره گیری از فناوری های دانش بنیان روز تولید گردیده است را ارائه داده است. برای آشنایی بیشتر با این محصول کلیک کنید و یا با کارشناسان فروش شرکت ما تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها