ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

افزودنی های خوراک مرغ مادر جهت بهبود عملکرد
افزودنی های خوراک مرغ مادر

افزودنی های خوراک مرغ مادر جهت بهبود عملکرد

مرغ های مادر به علت حساسیت بالاتر و اهمیت جوجه در آوری توجه بیشتری را از نظر رعایت احتیاط های پرورشی به خود جلب می کنند. افزودنی های خوراک یکی از عوامل ایمن کننده و ارتقا دهنده عملکرد و جوجه درآوری مرغ های مادر هستند. در این مقاله قصد داریم به افزودنی های خوراک مرغ مادر بپردازیم.

پیش از مطالعه این مطلب پیشنهاد میکنیم مقاله ای دیگر از گروه تحقیق و توسعه شرکت فرتاک تحت عنوان تغذیه مرغ های مادر را مطالعه بفرمائید.

افزودنی های خوراک مرغ مادر

 

افزودنی های خوراک جایگزین آنتی بیوتیک ها در مرغ مادر

 

نیاز به کاهش استفاده از آنتی بیوتیک­ها در خوارک و تولیدات دام ها بطور گستردهای مورد بررسی قرار گرفته است. در واقع صنعت طیور در حال سوق پیدا کردن به سیستم­های تولید بدون آنتی بیوتیک است. پروبیوتیک­ها، پری بیوتیک­ها و اسیدهای چرب زنجیره کوتاه برخی از گزینه ­های پیشنهاد شده به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک­ها هستند و عملکرد دستگاه گوارش و عملکرد تولیدی طیور را بهبود می­بخشند.

در مقالات پژوهشی متعدد، شواهدی مربوط با اثر مفید پروبیوتیک­ها بر تولید تخم مرغ ، پارامترهای کیفیت تخم مرغ از جمله ضخامت پوسته ­ی تخم مرغ، کیفیت آلبومین ، وزن تخم مرغ  و مصرف خوراک وجود دارد. بهبود نرخ تخم­گذاری در مرغان مادر موضوع مهمی است.

در مطالعه ­ی دیگری گزارش شده است که افزودن پروبیوتیک و اسیدهای چرب زنجیره کوتاه به جیره­ ی مرغان مادر سبب بهبود وزن تخم مرغ می­شود. تاثیر مثبت افزودنی‌های خوراک بر وزن تخم‌مرغ را می‌توان به افزایش سلامتی مرغان مادر و بهبود عملکرد دستگاه گوارش آنها نسبت داد.

دلیل وجود اختلاف در نتایج مطالعات، می­تواند به عوامل متعددی مانند منابع مختلف افزودنی­ها، نژاد، شرایط جایگاه پرورش، سن مرغ مادر و تفاوت در میکروبیوتای روده و شرایط محیطی وابسته باشد. گونه ­های زیادی از پروبیوتیک­ها در سرتاسر جهان وجود دارند و کارایی آنها به ماهیت تک یا چند سویه و فرآیند تولید آنها بستگی دارد.

معرفی بهترین منابع خوراک طیور

 

پروبیوتیک­ها به عنوان مکمل خوراک میکروبی زنده تعریف می­شوند که با بهبود تعادل میکروبی روده­ ی میزبان اثر خود را می­گذارد که این بستگی زیادی به نوع و جمعیت محتوای باکتریایی پروبیوتیک­ها دارند. اگرچه نحوه ­ی عملکرد پروبیوتیک­ها هنوز به­ طور دقیق مشخص نشده است، تصور می­شود که آنها با حفظ حضور میکروارگانیسم­های مفید و حذف رقابتی چسبندگی باکتری­های بیماری زا در روده­ ی جوجه­ های گوشتی عمل می­کنند.

 پرورش مرغان مادر از جهات مختلف بسیار حائز اهمیت است. بروز مشکل در پرورش مرغ­ های مادر به شدت زیان بار است، زیرا سبب اختلال در تولید و عرضه تخم مرغ بارور و جوجه ­ی یک­روزه می­شود. اکثر باکتری­های ساکن در روده­ ی مرغان مادر سالم همچون لاکتو باسیلوس­ها و استرپتوکوکوسها، اسید لاکتیک تولید می­کنند.

امروزه دستیابی به گله­ ی محافظت شده مستلزم استفاده ­ی مناسب از واکسن­ها و کاربرد به موقع و دقیق افزودنی­های خوراکی و آبی از جمله پروبیوتیک­ها است. نشان داده شده است که لاکتوباسیل­ها در چینه ­دان پرنده تکثیر شده و پس از انتقال خوراک به سمت پیش معده و سنگدان موجب تکثیر و تشکیل کلونی در روده می­شوند.

به علت اعمال برنامه محدودیت خوراک در مرغان مادر، چینه دان هر روز تنها یکبار به­ طور ناگهانی فعال می شود. به همین خاطر ممکن است تاثیر پروبیوتیک­ها در مرغان مادر حیاتی ­تر باشد. پیشنهاد شده که لاکتوباسیل­های متصل شده به اپیتلیوم چینه ­دان، نقش مهمی در آغشته شدن خوراک خورده شده با باکتری­ های مفید داشته و موجب توقف رشد برخی باکتری­ها از جمله اشریشیاکلی می­شوند.

پروبیوتیک­ها به عنوان میکروارگانیسم­های زنده که مکمل خوراکی هستند و اثر مفید آن بهبود بالانس میکروبی حیوان میزبان است، تعریف می­شوند. تا کنون بیش از ۶۲۲ جنس متفاوت از باکتری به عنوان باکتری­های پروبیوتیکی شناخته شده­اند اما به­ طور معمول تنها چند گونه متفاوت از میکروارگانیسم­ها شامل باکتری یا مخمر به صورت تجاری در فرآورده­های پروبیوتیکی استفاده می­شوند. باکتری­هایی مانند، استرپتوکوکوس، لاکتوباسیلوس، باسیلوس، بیفیدوباکتریوم، انتروکوکوس و مخمرهای کاندیدا و ساکارومایسس از مهم­ترین میکروارگانیسم هایی هستند که به عنوان پروبیوتیک در تغذیه­ی طیور استفاده می­شوند.

حذف رقابتی شامل رقابت برای سوبسترا، تولید متابولیت­های ضدمیکروبی که سبب مهار باکتری­های بیماری­زا می­شود و رقابت برای اتصال به جایگاه­ های روده است. برای اینکه پروبیوتیک­ها بتوانند اثرات مثبت ذکر شده را داشته باشند پیشنهاد شده در جیره حیوانات برای بیشتر پروبیوتیک­ها روزانه باید (cfu/kg) 108 تا 109 میکروارگانیسم وجود داشته باشد.

اثرات افزودنی ها بر کیفیت پوسته ­ی تخم مرغ های مادر

 

کیفیت پوسته­ ی تخم مرغ یکی از مهم­ترین پارامترها در پرورش مرغ مادر و مرغ تخم­گذار است، که بر سود اقتصادی و قابلیت جوجه درآوری تاثیرگذار است. پروبیوتیک­ها سبب افزایش مقاومت در برابر شکستن پوسته، وزن پوسته و ضخامت پوسته می­شوند که احتمالا به دلیل بهبود شرایط فیزیولوژیکی هضم و جذب روده­ای (یا سلامت دستگاه گوارش) و در واقع بهبود محیط دستگاه گوارش می­باشد و ممکن است به جذب بیشتر کلسیم کمک کنند زیرا شواهدی از افزایش کلسیم سرم خون پس از مصرف پروبیوتیک­ها نیز وجود دارد.

پروبیوتیک­ها عمق کریپت در کولون را افزایش داده و pH آن را کاهش می­دهند (جذب کلسیم بسته به pH کولون متغیر است). همچنین مکانیسم پیشنهادی دیگر تخریب فیتات توسط پروبیوتیک­ها و در نتیجه دریافت کلسیم بیشتر توسط انتروسیت­ها است.

 

بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ

 

اثرات افزودنی های خوراکی بر سیستم ایمنی مرغان مادر

 

پروبیوتیک­ها قادر به تحریک سیستم ایمنی ذاتی و یا اکتسابی و یا هر دو هستند که بستگی به گونه و نژاد پروبیوتیک­ها دارد. لاکتوباسیل­ها فعالیت ایمنی ذاتی، به خصوص فعالیت ماکروفاژها و سلول­های کشنده­ی طبیعی را افزایش می­دهند.

پروبیوتیک و نقش آن در تغذیه طیور 

 

تعداد زیادی از پروبیوتیک­ها به دلیل افزایش ترشح ایمونوگلوبولین A سبب کاهش کلونی باکتری­های سالمونلا و کمپیلوباکتر در پرندگان مخصوصا مرغان مادر و همچنین سبب افزایش لنفوسیت در خون و کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت می­شوند. سازوکار دیگر تولید اسیدچرب کوتاه زنجیر توسط باکتری­ها است.

 

اثرات افزودنی های خوراک مرغ مادر بر سیستم آنتی اکسیدانی

 

پروبیوتیک­ها عملکرد سیستم آنتی اکسیدانی و وضعیت استرس اکسیداتیو حیوان میزبان را بهبود می­دهند. یک پروبیوتیک برای تاثیر بر خاصیت آنتی اکسیدانی میزبان باید دارای چندین ویژگی از جمله اثر مثبت بر کل تعداد لاکتوباسیل­های دستگاه گوارش، سرکوب موادی که آلاینده­ی مواد غذایی هستند، داشتن خاصیت متنوع آنتی اکسیداتیو، داشتن اثر مثبت بر فاکتورهای مرتبط با استرس اکسیداتیو (مانند تری گلیسیرید و LDL) می­باشند.

پروبیوتیک­ ها LDL اکسیداز را کاهش داده و سطح HDL را افزایش می­دهند. لاکتوباسیل­ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و ترکیبات پروبیوتیکی که حاوی این سویه از باکتری است اثر استرس اکسیداتیو را کاهش می­دهند. گزارش شده است که مصرف پروبیوتیک به میزان 1/0 گرم در کیلوگرم جیره غلظت گلوتاتیون را افزایش و جراحات اکسیداتیو روده را کاهش می­دهد.

 

اثر افزودنی ها بر کلسترول تخم مرغ

 

مکمل پروبیوتیک ممکن است نقش مهمی در تغییر متابولیسم لیپید در پرنده ­ها داشته باشد. گزارش شده است که پروبیوتیک­ها می­توانند محتوای کلسترول زرده­ ی تخم مرغ و سرم را کاهش دهند. پروبیوتیک­ها با تولید آنزیم هیدرولاز کننده­ ی نمک­های صفراوی سبب دکنژوگه شدن نمک­های صفراوی شده و در نتیجه مانع بازجذب کلسترول در روده می­شوند. مکانیسم دیگری که پروبیوتیک­ها سبب کاهش کلسترول زرده می­شوند تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر می­باشد. اسیدهای چرب کوتاه زنجیر سنتز کلسترول را در کبد سرکوب و سنتز صفرا را تحریک می­کنند.

 

اثر افزودنی ها بر جوجه در آوری مرغان مادر

 

تعجب آور است که اطلاعات کمی در مورد پروبیوتیک­ها بر باروری و جوجه درآوری به ویژه در مرغان مادر گوشتی موجود است. فرض می­شود که اگر مرغ قادر به تولید زرده باشد، اطمینان از وجود اسپرم باید منجر به باروری شود. بنابراین ظاهرا به نظر میرسد آثار تغذیه بر باروری مرغ نسبت به تاثیر مستقیم بر تشکیل زرده بسیار کمتر است.

فاکتورهای زیادی از جمله سلامتی، تغذیه­ ی مرغ مادر، وزن، کیفیت و اندازه ­ی تخم مرغ که ممکن است به دلیل استفاده از افزودنی های خوراکی تحت تاثیر قرار گیرند می توانند بر جوجه درآوری موثر باشند. فاکتورهای کمی و کیفی تخم مرغ که بر جوجه درآوری بیشترین تاثیر را دارند، شامل ضخامت پوسته، وزن و شاخص شکل تخم مرغ هستند.

در این خصوص مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.

افزایش جوجه درآوری در مرغ های مادر

 

استانداردهای سالن های پرورش مرغ مادر

 

توجه به نکات درست و مهندسی ساخت و اجرای سالن های مرغ مادر نیز در کنار تمام موارد میتواند مستقیما به بهبود راندمان تولید در این سالن های پرورشی کمک کند. در مطلب استانداردهای سالن های پرورش مرغ مادر میتوانید با این استاندارد ها آشنا شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها