ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

نگهداری از گوساله بعد از تولد و مشکلات احتمالی پس از تولد

نگهداری از گوساله بعد از تولد و مشکلات احتمالی پس از تولد

نگهداری از گوساله بعد از تولد از جمله حساس ترین اقدامات در یک گاوداری است. تغییر محیط زیستی از شرایط کاملا تحت کنترل از نظر دمایی و تامین مواد غذایی در شکم مادر، به محیط پر از تنش جدید، گوساله را با چالش های زیادی مواجه می کند. پس از به دنیا آمدن گوساله اقدامات متوالی در جهت نگهداری از آن و جلوگیری از بیمار شدن گوساله آغاز می شود که در زنده ماندن، سلامت و حتی عملکرد گوساله در دوران بزرگسالی نقش مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم مروری بر آنچه پس از به دنیا آمدن گوساله باید انجام داد بپردازیم.

پیش از این در مقاله زایمان گاو، بررسی نکات مربوط به نگهداری قبل و بعد زایمان به بررسی نکات مهم در هنگام زایمان گاو پرداخته ایم.

زایمان گاو، بررسی نکات مربوط به نگهداری قبل و بعد زایمان

بعد از به دنیا آمدن گوساله باید چه کار کرد؟

مرحله اول: پس از زایمان، گوساله برای شروع زندگی به اکسیژن نیاز دارد. بنابراین، باید اطمینان حاصل کرد که مجرای بینی و دهان او از هر گونه آلودگی پاک شده است. برای تحریک تنفس گوساله، می‌توان با دمیدن هوا به درون بینی یا ماساژ دادن ریه‌ها و قفسه سینه اقدام کرد. این کار ممکن است موجب عطسه گوساله شود و به تمیز شدن بینی او کمک کند. روش دیگری نیز وجود دارد که شامل آویزان کردن گوساله از پاهای عقبی به سمت پایین است تا مایعات موجود در حلق و بینی او خارج شوند (توجه داشته باشید که حتماً از دستکش مخصوص استفاده شود).
مرحله دوم: خشک کردن گوساله می‌تواند توسط مادرش یا با استفاده از یک پارچه تمیز انجام شود. لیسیدن مادر با زبان علاوه بر خشک کردن گوساله، به تحریک پوست و تنفس او نیز کمک می‌کند. اگر گاو از لیسیدن گوساله خودداری کرد، می‌توان با قرار دادن یک خوراک خوشمزه روی بدن گوساله، او را به این کار ترغیب کرد.
مرحله سوم: برای جدا کردن بند ناف، آن را بین دو انگشت گرفته و به آرامی به سمت پایین بکشید. سپس بند ناف را در فاصله‌ای بین ۲.۵ تا ۵ سانتی‌متری ببرید و ضدعفونی کنید (توجه داشته باشید که گره زدن نزدیک به بدن ممکن است منجر به فتق ناف شود).

 

جدا کردن گوساله از مادر

بر خلاف این که تصور می شود گوساله در ساعات اولیه تولد باید در کنار مادر باشد، این کار یک اقدام اصولی نیست و ممکن است باعث انتقال بیماری به گوساله شود. حتی لیس زدن گوساله توسط مادر از جمله مسائلی است که دانشمندان در مورد آن اختلاف نظر دارند. برخی معتقدند این کار باعث می شود جریان خون در بدن گوساله سرعت یابد و در نتیجه گوساله زودتر سرحال شود. در هر حال حضور گوساله در کنار مادر با توجه به آلوده بودن معمول پستان و بدن مادر به مدفوع خطر بیمار شدن گوساله را بسیار افزایش می دهد.

 

محل نگهداری گوساله پس از تولد

بهتر است گوساله پس از تولد به جایی گرم و تمیز (ضد عفونی شده) انتقال یابد. فضای نگهداری گوساله می باید باکس انفرادی باشد. معمولا یک بسته کاه خشک می تواند بستر مناسبی برای گوساله تازه متولد شده باشد. کاه زیر گوساله از آسیب دیدن مفاصل جلوگیری می کند، رطوبت ادرار و مدفوع را جذب کرده و مانع لجن شدن و رشد عوامل بیماری زا در آن ها می شود، به حفظ دمای بدن کمک کرده و باعث آسایش گوساله می شود.

بهتر است فضای نگهداری گوساله بسته باشد تا در معرض جریان کوران هوا نباشد. اما در فصل تابستان و در صورت مناسب بودن شرایط جوی نور آفتاب برای گوساله می تواند مفید باشد.

 

آغوز دادن به گوساله نوزاد

آغوز دادن به گوساله نوزاد مهمترین و حیاتی ترین اقدامی است که باید بلافاصله پس از تولد گوساله انجام داد. آغوز حاوی ترکیبات مفیدی نظیر پروتئین های دفاعی، مواد مغذی بیشتر و سازگاری بیشتر با دستگاه گوارش گوساله است که نوعی واکسن طبیعی نیز به حساب می آید. پروتئین های دفاعی موجود در آغوز در واقع واکسن طبیعی هستند که در شیر گاو تازه زا وجود دارند. این پروتئین های دفاعی که به آن ها ایمونوگلوبولین نیز می گویند تنها در ساعات اولیه زندگی برای گوساله قابل جذب هستند. چرا که روده ی گوساله در این هنگام قابلیت جذب آن ها را دارد و پس از حدود 24 ساعت منافذ جذبی بسته می شوند.

بنابراین دادن آغوز بدن گوساله را در برابر بیماری ها ایمن تر می کند. عدم مصرف آغوز کافی ممکن است احتمال تلف شدن گوساله یا بیماری آن را چند برابر نماید.

نحوه دادن آغوز به گوساله بدین صورت است که بلافاصله پس از تولد باید حداقل 2 لیتر و 12 ساعت بعد نیز 2 لیتر دیگر را با استفاده از شیرنوش (پستانک) به گوساله بدهیم. برخی از منابع این میزان را تا 4 لیتر در هر وعده توصیه می کنند. اگر گوساله تمایل زیادی به مصرف آغوز نشان نداد باید به اجبار مقدار کافی آغوز را به آن خوراند.

آغوز گاوهای مسن تر با کیفیت تر است. چرا که آن ها حافظه ایمنی کامل تری دارند. کیفیت آغوز نیز امروزه با استفاده از آغوز سنج قابل ارزیابی است.

باید توجه داشت آغوز و شیری که بعدا به گوساله داده می شود حتما دارای دمای حدود 35 درجه باشند. چرا که دادن آغوز یا شیر خنک موجب اسهال می شود.

 

مصرف آب گوساله نوزاد

آب سالم و بهداشتی باید از ساعات اولیه در دسترس گوساله باشد. کم آب شدن بدن موجب ضعیف شدن گوساله می شود. تمامی واکنش های بدن در آب اتفاق می افتند. بررسی ها نشان داده اند که آب مصرف شده در شیر برای بدن گوساله کافی نیست و مصرف جداگانه آب مورد نیاز است. همچنین می توان در آب مصرفی محلول های الکترولیتی و یا ترکیبات معدنی- ویتامینه نیز اضافه کرد تا گوساله را تقویت نمود.

 

ویژگی های گوساله متولد شده سالم

گوساله سالم باید پس از به دنیا آمدن فعال و سر حال باشد. باید قادر باشد سر خود را بالا نگه دارد و بعد از چند دقیقه بنشیند. ریتم تنفس باید در جریان باشد. تعداد تنفس بین 50 تا 75 بار در دقیقه می تواند عادی به نظر برسد. همچنین ضربان قلب بین 90 تا 160 بار در دقیقه است. گوساله سالم بعد از 20 دقیقه تلاش خود را برای ایستادن آغاز می کند. گوساله تقریبا یک ساعت پس از تولد باید قادر به ایستادن سر پا باشد، قبراق بوده و نسبت به محرک های محیطی واکنش دهد. همانطور که گفته شد دو ساعت پس از تولد گوساله باید قادر به مکیدن آغوز باشد. در غیر این صورت گوساله شرایط عادی ندارد و ضعیف است.

مشکلات گوساله پس از تولد و راه حل های آن ها

در ساعات اولیه زندگی گوساله باید به طور مداوم از نظر سلامت و سرحال بودن بررسی شود. مشاهده هرگونه علائم غیر عادی باید به سرعت علت یابی شود و در سدد رفع مشکل اقدام نمود.

 

علت سرحال نبودن گوساله پس از تولد

سر حال نبودن گوساله پس از تولد ممکن است علت های مختلفی داشته باشد. اگر این اتفاق در تعداد زیادی از گوساله ها تکرار شود ممکن است ناشی از تغذیه نامناسب مادر در ماه های پایانی آبستنی باشد که منجر به عدم تکامل مناسب نوزاد یا وجود کمبودهای مواد مغذی باشد. همچنین آسیب دیدن گوساله در هنگام تولد نیز یکی دیگر از عوامل سرحال نبودن گوساله و نایستادن آن پس از تولد باشد.

سخت زائی و زایمان غیر اصولی می تواند به گوساله آسیب وارد کند. توجه به شرایط محیطی مناسب از نظر دما نیز ممکن است موثر باشد.

چگونه زایمان را در گاو پیش بینی و از سخت زایی پیشگیری کنیم؟

 

علت لرزیدن گوساله پس از تولد

لرزش گوساله پس از تولد ممکن است در اثر دمای نامناسب محیط، کمبودهای تغذیه ای و یا کم آبی بدن باشد. علاوه بر منتقل کردن گوساله به مکان گرم می توان از کاورهای پوشش گوساله نیز استفاده کرد. این کار مانع کاهش دمای بدن گوساله می شود. همچنین کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن مادر نیز که سبب ضعیف بودن گوساله می شود در این مسئله دخیل است.

 

علت مدفوع نکردن گوساله پس از تولد

اگر گوساله در روزهای اولیه زندگی مدفوع نکرده و یا مدفوع آن سفت باشد نشانه کم آبی بدن گوساله است. باید آب سالم و بهداشتی همواره در معرض گوساله باشد.

 

علت اسهال گوساله پس از تولد

اسهال در گوساله هایی که در شرایط نامناسبی نگه داری شوند، پس از تولد بلافاصله از مادر جدا نشوند، شرایط بهداشتی جایگاه رعایت نشود یا با شیر سرد یا آلوده تغذیه شوند اتفاق می افتد. جهت پیشگیری از اسهال باید به این موارد توجه داشت.

 

استفاده از پروبیوتیک در شیر گوساله

استفاده از پروبیوتیک در شیر مصرفی گوساله در سنین اولیه می تواند به رشد بهتر دستگاه گوارشی، سلامت و عدم ابتلا به بیماری ها کمک شایان توجهی نماید. همچنین باکتری های پروبیوتیکی به شکل گیری شرایط میکروبی مناسب گوساله کمک می کنند.

اثرات استفاده از پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها بر وضعیت سلامت گوساله

پروبیوتیک مخصوص گوساله یکی از محصولات شرکت سپهر سامان فرتاک بوده که شما می توانید جهت تهیه این محصول از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها