ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

کاهش شاخص TVN پودر گوشت و پودر ماهی و خوراک دام و طیور
ضد عفونی کننده خوراک - شاخص tvn - پودر گوشت - پودر ماهی

کاهش شاخص TVN پودر گوشت و پودر ماهی و خوراک دام و طیور

شاخص TVN به معنی مجموع نیتروژن فرار است که حاصل فرایندهای میکروبی می باشد. این شاخص معمولا برای بررسی کیفیت انواع پودر گوشت و پودر ماهی استفاده می شود. در این مطلب به بررسی کامل این مطلب پرداخته شده است.

همه چیز درباره پودر گوشت پودر ماهی و اهمیت شاخص TVN

پودر گوشت و پودر ماهی دو منبع پروتئین حیوانی در تغذیه دام، طیور و آبزیان هستند. منابع پروتئینی عمده مورد استفاده در تغذیه دام، طیور و آبزیان شامل کنجاله ها (سویا، کلزا، آفتابگردان، تخم پنبه و…) و منابع حیوانی نظیر پودر گوشت، پودر ماهی، پودر جوجه، پودر خون و… هستند که عمدتا ضایعات کشتارگاهی می باشند.

استفاده از این منابع پروتئینی به سبب داشتن کیفیت بالای پروتئین ( نزدیک بودن پروفیل اسیدهای آمینه به احتیاجات مصرف کننده) و اقتصادی بودن نسبت به منابع گیاهی محبوبیت یافته است. همچنین در دام های نشخوار کننده به علت تجزیه ی پایین در شکمبه (عبور حدود 80 درصد به روده) استفاده از منابع پروتئینی با منشا حیوانی ارزشمند است. اگرچه استفاده از آن ها به سبب اثرات جانبی، کاهش خوش خوراکی، خطر آلودگی ها و… با محدودیت هایی رو به رو است.

مقایسه مواد مغذی پودر گوشت و پودر ماهی (درصد ماده خشک)
پودر ماهی پودر گوشت مواد مغذی
65% 55% پروتئین
9-10% 9-10% چربی
1% 4% فیبر
5% 4% کلسیم
3% 6% فسفر

پودر گوشت چیست؟

پودر گوشت از فرآورده های جنبی کشتارگاه های دام و طیور است که با نام های تجاری Meat mill یا Meat Flour در دنیا شناخته می شود. پودر جوجه نیز محصول هچری مرغ اجداد، مادر، لاین و مرغ تخمگذار یک روزه است که دارای میزان استخوان بالاتری هستند.

معمولا قسمت های غیر قابل استفاده در تغذیه انسانی پس از تجمیع در کشتارگاه با استفاده از بخار پخته می شوند. پس از پخته شدن نسبی، ضایعات که به آنها سوپ می گویند پرس شده و به سه بخش پودر مرطوب، روغن و پساب تقسیم می شوند.

پودر گوشت مرطوب وارد خشک کن های مخصوص شده و سپس بسته بندی می شود. روغن به دست آمده جهت مصارف حیوانی استفاده شده و پساب وارد سیستم تصفیه آب می شود.

استفاده از پودر گوشت دامی به علت خطر انتقال بیماری جنون گاوی در خوراک گاو ممنوع است. همچنین در خوراک طیور نیز استفاده از پودر گوشت طیوری در خوراک طیور با محدودیت هایی همراه می باشد. در خوراک طیور استفاده از پودر گوشت در پرنده های بالغ تر در حدود 3 تا 7 درصد رایج است. در تغذیه گاوها نیز معمولا در همین حدود استفاده می شود.

 

مشخصات پودر گوشت باکیفیت چیست؟

پروتئین

پروتئین پودر گوشت بسته به کیفیت ضایعات مورد استفاده بین 50 تا 60 درصد متغیر است. هرچقدر میزان پروتئین بالاتر باشد پودر گوشت مصرفی دارای کیفیت و ارزش بالاتری است. البته ممکن است رقم به دست آمده پروتئین خام ناشی از وجود پر، اوره و سایر ناخالصی ها یا تقلبات باشد. همچنین میزان تی وی ان TVN نیز اهمیت دارد که به آن خواهیم پرداخت.

حدود استاندارد برای پودر گوشت (برابر استاندارد 721 ملی ایران)

ماده تشکیل دهنده میزان
رطوبت حداکثر 8 درصد
پروتئین حداقل 45 درصد
چربی حداکثر 10 درصد
فسفر حداقل  2 درصد
کلسیم حداکثر 8 درصد
نمک حداکثر 1درصد
TVN حداکثر 130 میلی گرم در هر صد گرم
پراکسید حداکثر 10 میلی اکی والان
اوره و ازت آمونیاکی منفی
خاکستر حداکثر 25 درصد
خاکستر محلول در اسید حداکثر 2 درصد
الیاف خام (فیبر) حداکثر 2 درصد
مواد خارجی (شن، سنگ و…) حداکثر 2/0 درصد

 

رنگ پودر گوشت

پودر گوشت عموما به رنگ قهوه ای روشن است. کم رنگ بودن بیش از حد پودر گوشت نشان دهنده ی وجود ناخالصی ها یا میزان بالای استخوان می باشد. رنگ تیره نیز ممکن است نشان گر پختن بیش از حد باشد که در این صورت بخشی از پروتئین از دسترس مصرف کننده خارج شده و قابلیت هضم پروتئین کاهش می یابد. مواد تشکیل دهنده پودر گوشت به دو بخش ضایعات قرمز ( ریه، قلب و کبد) و سفید (معده، ریه، استخوان، پا و…) تقسیم می شوند.

پودر گوشت و پودر ماهی

وجود پر

وجود باقیمانده پر در پودر گوشت طیوری یک اتفاق نامطلوب است. پروتئین پر نسبت به پودر گوشت قابلیت هضم بسیار پایین تری دارد. وجود آن به صورت زائده های رشته ای کِرم مانند در خوراک قابل مشاهده است.

 

شاخص tvn ( تی وی ان )

شاخص TVN به معنی مجموع نیتروژن فرار است که حاصل فرایندهای میکروبی می باشد. این شاخص معمولا برای بررسی کیفیت انواع پودر گوشت استفاده می شود. میزان مجاز آن حداکثر 130 میلی گرم در هر صد گرم این محصول است.

هرچقدر میزان شاخص tvn بالاتر باشد، کیفیت محصول پایین تر بوده و قیمت آن در بازار کاهش می یابد. چرا که پروتئین قابل استفاده آن کاهش می یابد. این مسئله از طریق بوی تند توسط مشتری قابل تشخیص است. همچنین این شاخص نشان دهنده فعالیت میکروبی داخل محصول نیز می باشد. بنابراین بالا بودن آن با احتمال آلودگی میکروبی نسبت مستقیم دارد.

چربی

چربی موجود در پودر گوشت از نظر تغذیه ای برای نشخوارکنندگان به خصوص گاوهای شیرده ارزش دارد. وجود آن یکی از عوامل افزایش چربی شیر می باشد. با این وجود نگرانی هایی راجع به فساد پودر گوشت که شامل اکسیداسیون چربی ها و رشد قارچ های کپکی که در آن وجود دارد.

پودر ماهی

پودر ماهی عمدتا از ماهیان دریایی نظیر ساردین و میتو تامین می شود. نام تجاری آن Fish meal است. پودر ماهی منبع خوب پروتئین، چربی، مواد معدنی، ویتامین ها بوده و میزان کربوهیدرات آن بسیار اندک است. پروتئین پودر ماهی بسته به منبع آن بین 60 تا 70 درصد است. پروتئین سویا غنی از متیونین و لیزین است. اهمیت پودر ماهی به سبب وجود اسیدهای چرب ضروری لینولئیک و امگا 3 می باشد. این اسیدهای چرب موجب بهبود عملکرد تولید مثلی در دام و طیور خواهند شد. پودر ماهی میزان بالایی از کلسیم و فسفر را نیز دارد.

با این وجود نگرانی در رابطه با اکسیداسیون چربی ها برای پودر ماهی بیشتر است. چرا که میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بالا، آن را بیشتر در خطر اکسیداسیون قرار می دهد. استفاده از آنتی اکسیدان ها یکی از راه های محافظت پودر ماهی در قبال این تهدید است. پودر ماهی معرض خطر کپک ها و تولید مایکوتوکسین ها نیز قرار دارد.

 

آلودگی های میکروبی در پودر گوشت و پودر چربی

باکتری

باکتری سالمونلا که عامل ایجاد سالمونلوز در دام و طیور است از طریق محصولات پروتئینی حیوانی قابل انتقال است. این مسئله یکی از نگرانی های عمده ی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان پودر گوشت و پودر ماهی است. باکتری های دیگری نیز داخل پودر گوشت و پودر ماهی حضور دارند که موجب تجزیه پروتئین ها خواهند شد.

کپک ها و مایکوتوکسین ها

این نگرانی در مورد پودر ماهی از آنجا بیشتر می شود که عمدتا در مکان های ساحلی و گرمسیری تولید می شوند.

راه پیشگیری از آلودگی

نزدیک بودن کشتارگاه به محل فرآوری: نزدیک بودن محل تولید ضایعات (کشتارگاه) به محل فرآوری و تولید پودر گوشت یکی از راهکارهای اولیه ی پیشگیری از آلودگی پودر گوشت و پودر ماهی است. هر چقدر این دو محل به یکدیگر نزدیک تر باشند، بار میکروبی نیز کاهش می یابد. معمولا محل فرآوری پودر گوشت در کشتارگاه های صنعتی دام و طیور بوده و انتقال ضایعات به محل تولید پودر گوشت به صورت مکانیزه صورت می گیرد.

حرارت: برخی از میکروارگانیسم ها نیز در برابر حرارتی که هنگام پختن به این محصولات وارد می شود مقاوم نیستند. با این وجود فرآوری دمایی خوراک تاثیر چندانی بر این شاخصه ندارد. معمولا فرآوری دمایی در دمای حدود 80 درجه در کارخانجات تولید پودر گوشت یا خوراک پلت صورت می گیرد. اما دمای لازم برای از بین بردن آلودگی سالمونلایی بیش از 90 درجه است. افزایش دمای پخت موجب تیرگی، کاهش قابلیت هضم و افت کیفیت محصول خواهد شد.

 

مقدار مجاز پودر گوشت در خوراک مرغ ها

مقدار یا حد مجاز استفاده از پودر گوشت در خوراک مرغ های گوشتی و تخمگذار به سبب حساسیت و نیازهای تغذیه ای آن ها متفاوت است. به طور معمول پودر گوشت در تغذیه مرغهای گوشتی حداکثر بین 5 تا 10 درصد و در تغذیه مرغان تخم گذار بین 10 تا 15 درصد قابل استفاده است.

اگرچه به طور معمول این ماکزیمم ها برای مرغ گوشتی 8 و برای مرغ تخمگذار 12 درصد هستند. لازم به ذکر است عوامل متعددی در این زمینه موثر هستند. بنابراین بسته به نوع و کیفیت پودر گوشت، موارد احتیاط در مصرف آن متفاوت است. در مطلب زیر به برخی از عوامل محدودیت مصرف پودر گوشت در تغذیه ی طیور می پردازیم.

محدودیت های مصرف پودر گوشت

ضدعفونی کننده خوراک؛ راهکاری مطمئن

راهکار مطمئن و قطعی برای پیشگیری از آلودگی پودر گوشت و پودر ماهی استفاده از ضدعفونی کننده ی مناسب به سبب کاهش فعالیت میکروبی و قارچی موجب کاهش شاخص tvn، سموم قارچی یا مایکوتوکسین ها و سایر عوامل بیماری زا در پودر گوشت، پودر ماهی و خوراک حاوی این مواد می شود. در اینجا این مسئله پیش می آید که اهمیت استفاده از ضدعفونی کننده خوراک چیست؟ در مطلب اهمیت ضدعفونی کردن خوراک به طور کامل به این مطلب پرداخته شده است.

همچنین ضد عفونی مداوم خط تولید پودر گوشت، پودر ماهی یا کارخانجات خوراک دام با محلول مناسب احتمال خطر انتقال آلودگی از مواد اولیه را به میزان چشمگیری کاهش می دهد.

محصول ضد عفونی کننده ی خوراک A-Clean تولید شده در شرکت تولیدی افزودنی های خوراکی دام و طیور فرتاک حاوی فرمالدئید، اسیدهای آلی و ترکیبات ضد میکروبی گیاهی بوده که با داشتن شکل فیزیکی پودری و اجزای متنوع به راحتی جهت کاهش آلودگی طیف وسیعی از باکتری ها، کپک ها، مایکوتوکسین ها و شاخص tvn این فرآورده ها موثر می باشد.

میزان استفاده از ضد عفونی کننده پودری A-Clean برای پودر گوشت و پودر ماهی به سبب میزان بالای احتمال آلودگی و همچنین رطوبت موثر پایین 5 کیلوگرم در تن پیشنهاد می شود. در کارخانجات، دامداری ها و مرغداری ها نیز به جهت پیشگیری از انتقال انواع آلودگی ها از جمله از طریق پودرهای پروتئین حیوانی میزان 2 کیلوگرم در تن توصیه می شود. همچنین در خوراک ماهی که منبع حیوانی جهت تامین پروتئین استفاده ی بالایی دارد نیز میزان ضدعفونی کننده باید بالاتر باشد. جهت ضد عفونی خط تولید پودر گوشت و ماهی و خط تولید کارخانجات خوراک آماده یا مکمل های دامی و طیوری نیز با عبور دادن پرمیکس 5 درصد A-Clean از خطوط انتقال و تولید خوراک توصیه می شود.

 جهت کسب اطلاعات بیشتر و سفارش این محصول منحصر به فرد می توانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

3 پاسخ

  1. بسیار عالی / فقط بفرمایید عدد تی وی ان برای پودر ماهی چقد هستش؟ و در مورد اقلام خوراکی دیگه جیره خصوصا کنجاله ها بخصوص سویا هم این شاخص تی وی ان مهم هستش یا خیر؟ و اینکه عدد تی وی ان در کل خوارک در حالت استاندارد چقد باید باشد مرسی

    1. سلام
      عدد تی وی ان برای پودر ماهی تا 150 خوبه
      در منابع گیاهی این شاخص مهم نیست
      در کل خوراک عدد 40 تا 60 قابل قبوله

  2. با سلام
    مطالب بسیار مفید و ارزنده ای بود.
    عدد TVNمجاز برای خوراک دام ، گاو شیری و گوشتی چقدر است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها