ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

پودر گوشت چیست؟ محدودیت مصرف پودر گوشت در تغذیه طیور
پودر گوشت چیست؟ محدودیت مصرف پودر گوشت در تغذیه طیور

پودر گوشت چیست؟ محدودیت مصرف پودر گوشت در تغذیه طیور

پودر گوشت به عنوان یکی از منابع خوب تامین پروتئین جیره مطرح است. در مصرف پودر گوشت محدودیت هایی وجود دارد که در این مطلب به آن می پردازیم.

پودر گوشت چیست ؛ محدودیت های مصرف آن در تغذیه طیور

پودر گوشت فراورده ی جانبی کشتارگاه های دام و طیور است که به سبب دارا بودن سطح بالای پروتئین، اسیدهای آمینه ی ضروری، به خصوص لیزین، قیمت مناسب و سایر مواد مغذی مورد نیاز، مورد توجه متخصصان تغذیه طیور، پرورش دهندگان و تولیدکنندگان خوراک قرار گرفته است. ویتامین های گروه ب و مواد معدنی از جمله ترکیبات مفید دیگر پودر گوشت هستند.

پودر گوشت یک منبع اقتصادی برای تامین پروتئین مورد نیاز دام، طیور و آبزیان محسوب می شود. پودر گوشت بسته به میزان خلوص و منبع تامین آن بین 50 تا 60 درصد پروتئین دارد. ناخالصی های پودر گوشت ممکن است ناشی از وجود استخوان، پر، مو، سُم، خون، محتویات دستگاه گوارش و … باشد. این ناخالصی ها ممکن است موجب کاهش میزان پروتئین کل و پروتئین قابل دسترس باشند، چرا که پروتئین های بافت های ساختمانی غالبا دارای میزان اندکی از پروتئین قابل هضم در دستگاه گوارش طیور هستند.

تامین پروتئین جیره طیور

پودر گوشت دارای میزان بالای لیزین است

لیزین یکی از آمینو اسیدهای ضروری محدود کننده در تغذیه ی طیور بوده که در جیره هایی که تامین پروتئین بر پایه ی کنجاله سویا است، به صورت افزودنی مکمل به خوراک آن ها اضافه می شود. چرا که لیزین معمولا در صدر آمینواسیدهای محدودکننده در تغذیه طیور است. البته حفظ کیفیت پودر گوشت در مراحل فرآوری و نگهداری اهمیت بالایی دارد. چرا که لیزین یک آمینواسید حساس به حرارت است.

مقدار مجاز پودر گوشت در خوراک مرغ ها

مقدار یا حد مجاز استفاده از پودر گوشت در خوراک مرغ های گوشتی و تخمگذار به سبب حساسیت و نیازهای تغذیه ای آن ها متفاوت است. به طور معمول پودر گوشت در تغذیه مرغهای گوشتی حداکثر بین 5 تا 10 درصد و در تغذیه مرغان تخم گذار بین 10 تا 15 درصد قابل استفاده است.

اگرچه به طور معمول این ماکزیمم ها برای مرغ گوشتی 8 و برای مرغ تخمگذار 12 درصد هستند. لازم به ذکر است عوامل متعددی در این زمینه موثر هستند. بنابراین بسته به نوع و کیفیت پودر گوشت، موارد احتیاط در مصرف آن متفاوت است. در ادامه به برخی از عوامل محدودیت مصرف پودر گوشت در تغذیه ی طیور می پردازیم.

پروفیل اسیدهای آمینه

اگرچه میزان بالای لیزین نقطه ی قوت پودر گوشت در تغذیه طیور به حساب می آید، اما آمینواسیدهای متیونین و تریپتوفان اسیدهای آمینه ی محدود کننده ی آن هستند. این دو اسید آمینه محدود کننده ی رشد جوجه های گوشتی هستند. در تحقیقاتی که در آن کراتزر و دیویس (1959) از ده منبع مختلف پودر گوشت به عنوان منبع اصلی پروتئین در جیره جوجه های گوشتی استفاده کردند و مشاهده شد افزودن تریپتوفان و متیونین عملکرد را بهبود می‌بخشد.

تنوع کیفیت پودر گوشت

همانطور که گفته شد پودر گوشت ممکن است تنوع زیادی در وجود ناخالصی ها داشته باشد. تفاوت در منبع تامین (دامی یا طیوری)، تنوع تامین کنندگان پودر گوشت، تغییر کیفیت پودر گوشت بسته به محتویات دستگاه گوارش دام یا پرنده ی کشتار شده، ورود ناخالصی ها و… متفاوت است.

از طرف دیگر آنالیز مداوم پروتئین قابل دسترس و قابل متابولیسم و همچنین اسیدهای آمینه در محموله های متفاوت بسیار هزینه بر است. بنابراین جیره نویسان با توجه به محدودیت مصرف پودر گوشت همواره جانب احتیاط را رعایت می کنند.

میزان مواد معدنی

پودر گوشت دارای میزان زیادی از کلسیم و فسفر است. این مسئله زمانی اهمیت می یابد که میزان استخوان موجود در پودر گوشت بالا باشد. در صورتی که پودر استخوان نیز داخل پودر گوشت گنجانده شود به آن پودر گوشت و استخوان می گویند. اضافه بودن بیش از حد میزان کلسیم و فسفر در جیره طیور باعث بر هم خوردن متابولیسم مواد معدنی در بدن آن ها می شود.

نوع منبع پودر گوشت

در برخی از کشورها محدودیت هایی در استفاده از منابع پروتئینی با منشا پستانداران به علت خطراتی از جمله انتقال جنون گاوی وجود دارد. همچنین منابع پروتئینی حیوانی ممکن است عوامل بیماری زا را به بدن میزبان منتقل کنند که این مسئله موجب محدودیت استفاده از پودر گوشت همنوع شده است.

میزان تی وی ان (TVN) یا مجموع نیتروژن فرار

نیتروژن فرار کل (TVN) یک پارامتر خوب برای مطالعه میزان نیتروژن غیر پروتئینی در کنجاله ماهی، اوره و پودر گوشت جیره غذایی است. ترکیبات فرار مانند تری متیل آمین، آمونیاک و دی متیل آمین به عنوان نیتروژن فرار کل شناخته می شوند. TVN معیار مناسبی برای تعیین کیفیت محصولات، به ویژه اجزای پروتئینی است. این بخش از نیتروژن حاصل فعالیت میکروارگانیسم های تجزیه کننده ی پروتئین در پودر گوشت است.

از آنجا که میزان چربی ها نیز در بافت های جانوری بالا است، فضای مناسبی برای رشد میکروارگانیسم های فاسد کننده در آن ها به وجود می آید. همچنین اتولیز یا تجزیه ی آنزیم های سلولی نیز از علل افزایش TVN است. نیتروژن فرار جزو نیتروژن های غیر پروتئینی یا NPN دسته بندی می شود که نه تنها در تغذیه طیور کاربردی نداشته، بلکه موجب ایجاد زیان هایی از جمله تولید آمونیاک، عوارض گوارشی و کلیوی خواهند شد. حد مجاز TVN پودر گوشت تا 130 میلی گرم در صد گرم اعلام شده است.

در مطلب زیر به میزان مجاز TVN و تمام مسائل پیرامون آن پرداخته شده است.

همه چیز درباره پودر گوشت پودر ماهی و اهمیت شاخص TVN

خطر آلودگی های میکروبی

سالمونلا از باکتریهای گرم منفی است که می تواند باعث تهوع، استفراغ و اسهال شود. سالمونلا معمولاً آلوده کننده گوشت خام دام و طیور، تخم مرغ و بسیاری از غذاهای دیگر است. عفونت سالمونلا در سال 2005 در مقایسه با 1996-1998 به طور کلی 9 درصد کاهش یافت، اما از 5 سروتیپ شایع تنها سالمونلا تیفی موریوم به میزان 42 درصد کاهش داشت. اما تا سال 2005 میزان شیوع و آلوده کنند گی برآورد شده سالمونلا انتریتیدیس 25 درصد، سالمونلا هایدلبرگ 25 درصد و سالمونلا جاویانا 82 درصد افزایش یافته است.

لیستریا مونوسیتوژنز یک باکتری متحرک گرم مثبت است که فقط در موجود سالم علائم آنفولانزای خفیف ایجاد می کند. اغلب با سبزیجات و گوشت خام و حرارت دیده منتقل می شود.

اشریشیا کلی یک گونه بیماری زا از رایج ترین باکتری های اشریشیا کلی است که بخشی از فلور طبیعی روده بزرگ را تشکیل می دهد. این باکتری با گوشت گاو خام، انواع علوفه ها، آب میوه های پاستوریزه نشده و محصولات تازه منتقل می شود. دوز عفونی‌زایی آن ممکن است بسیار اندک باشد. این آلوده کننده باعث ایجاد اسهال آبکی و یا خونی به عنوان علامت اصلی می شود.

کمپیلوباکتر یک باکتری میله‌ای گرم منفی است که اخیراً به عنوان عامل اصلی بیماری اسهال باکتریایی در ایالات متحده شناخته شده است. دوز عفونت‌زایی آن احتمالاً بین 400 تا 500 سلول باکتریایی است. سرایت این باکتری به شدت با گوشت مرغ خام ارتباط دارد. برخی از مطالعات مشخص کرده اند که تا 100 درصد جوجه ها ممکن است به کمپیلوباکتر آلوده باشند.

راه حل چیست؟

رعایت های پروتکل های تولید، فرآوری و نگهداری پودر گوشت در پیشگیری از آلودگی های میکروبی و فساد آن موثر است. نزدیک بودن فاصله ی زمانی تولید تا مصرف، فرآوری حرارتی بهینه و استفاده از ضدعفونی کننده ها از جمله مهمترین آنها هستند.

کاهش آلودگی پودر گوشت

ضد عفونی کننده ها کاهش دهنده ی فعالیت و میزان میکروارگانیسم های فاسد کننده و بیماری زا هستند. افزودن آن ها به پودر گوشت، پودر ماهی و یا خوراک حاوی آن ها می تواند به طور موثری در ماندگاری و کاهش خطر آلودگی آنها نقش ایفا کند.

اهمیت استفاده از ضدعفونی کننده خوراک

ضدعفونی کننده ی پودری خوراک A-Clean محصول شرکت تولیدی سپهر ماکیان فرتاک تشکیل شده از فرمالدهید، اسیدهای آلی و ترکیبات ضد میکروبی گیاهی با میزان خلوص ماده موثره ی بالا است که استفاده از آن می تواند در هنگام تولید یا استفاده از پودر گوشت خطرات آلودگی را کاهش داده و از پرنده در مقابل آسیب های احتمالی محافظت کند. همچنین می توان با استفاده از A-Clean میزان استفاده از پودر گوشت را به حداکثر رساند.

جهت آشنایی بیشتر با این محصول می توانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

یک پاسخ

  1. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came
    to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this
    to my followers! Great blog and terrific style and design.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها