ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

پولت چیست؟ اصول پرورش پولت تخمگذار
پرورش پولت

پولت چیست؟ اصول پرورش پولت تخمگذار

سود دهیی واحدهای پرورش مرغ تخمگذار در طول دوره تولید، مستلزم دریافت پولت با کیفیت است. با رعایت نکات تغذیه­ ای و مدیریتی در دوره پرورش پولت، می­ توان تا حد زیادی از مشکلاتی که در دوره تولید، با آن مواجه خواهیم شد، جلوگیری کرد. در ادامه مقاله، برخی از مؤلفه ­های اصولی، برای دست­یابی به پولت با کیفیت نوشته شده است، با ما همراه باشید.

توصیه ­های پرورش پولت

با رعایت قوانینِ ضروری در ابتدای پرورش، قبل از بلوغ و تولید مرغ تخمگذار (پولت) می ­توان تداوم تولید مناسبی را انتظار داشت. این مقاله، توصیه­ های مشترک بین سویه ­های مختلف مرغ تخمگذار (های لاین، ال.اس.ال، سوپر نیک، شیور و…) در دوره پرورش پولت را جمع­ آوری کرده است.

با مد نظر گرفتن اصول ضد عفونی سالن­های پرورش پولت، امکانات و تجهیزات این نوع فارم­ها، نور دهی و تهویه سالن­های پرورش پولت و اقدامات مدیریتی مانند اصول نوک­چینی، تغذیه­ ای و زمان مناسب تغییر دان پرنده، سیر تکامل طبیعی رشد و توسعه سیستم ایمنی، دستگاه گوارش، تولید مثل عضلات خود را خواهد داشت و در دوره تولید، کمتر درگیر تنش ­های ناشی از بیماری و چالش­های روزمره­ای که روزانه با آن سر و کار داریم، خواهد شد.

پولت چیست؟

دوره پرورش مرغ تخمگذار، به صورت کلی به دو بخش پولت و تولید تخم­ مرغ، تقسیم می­ شود. به مرحله اول پرورش مرغ­های تخمگذار که تولیدشان برای مصرف انسانی مد نظر گرفته می­ شود پولت می­ گویند.

 طول این دوره از یک روزگی تا قبل از بلوغ و تولید تخم­ مرغ (17 الی 18 هفتگی) است. نیمچه­ های تخمگذار (پولت) با توجه به تکامل رشدی خود، اسکلت­ بندی و عضلات بدن با بلوغ اندام­های تولید مثلی­ شان شروع به تولید تخم مرغ می­کنند و از نظر ظاهری، تفاوت چندانی با مرغ بالغ ندارند.

عوامل موثر در پرورش پولت

با هدف تأمین رفاه پرنده و به حداقل رساندن تنش­ های وارده به مرغ، مقررات کلی در دوره پروش پولت رعایت می­ شود. این مقررات اثر معنی­ داری بر رفاه پرنده در دوره تولید دارند. عوامل مختلف محیطی، تغذیه ای، بیماری و… در رسیدن به وزن مناسب، یکنواختی بالای گله و اسکلت­ بندی ایده ­آل پرنده، نقش داشته تا پرنده به حداکثر پتانسیل ژنتیکی خود دست یابد.

افزایش جوجه درآوری مرغ مادر

وزن مناسب پولت­ها

نمودار رشدی پولت بر اساس رویدادهای فیزیولوژیکی بدن آن است. دست­یابی به وزن ایده ­آل در دوره­ های مختلف پرورش پولت، شانس عملکرد ژنتیکی طبیعی مرغ تخمگذار را تضمین می­ کند. اختلال در رشد مناسب هر دوره، این شانس را کاهش داده و ذخایر بدن و عملکرد اندام­ها در تولید مرغ بالغ را کاهش می­ دهد.

میانگین وزن پولت­ها  در زمان انتقال به قفس های تولید 1.200 الی 1.300 کیلو گرم بوده با حدود مصرف خوراک 75 الی 82 گرم در روز به ازای هر قطعه ­پرنده می­ باشد اما با توجه به سویه پرورش، این اعداد متغییر است.

یکنواختی گله

با هدف مدیریت بهتر و عملکرد مناسب گله از هفته اول پرورش به صورت تصادفی حدوداً 100 پرنده را وزن کرده و در صورت لزوم، پرنده­ های ضعیف­ تر را تفکیک نمایید. این برنامه به صورت هفتگی از قفس ­ها و مناطقی که علامت­  گذاری شده ­اند، انجام می­ شود. هدف بررسی عملکرد گله و دست­یابی به یکنواختی بالای 85 درصد است. عدم یکنواختی مناسب گله، مدیریت فارم را دشوار خواهد ساخت و در نتیجه، تغذیه نامناسب، درگیری به بیماری و عدم رعایت برنامه واکسیناسیون مناسب باشد.

نکات بهداشتی در واحدهای پرورشی پولت

برای کاهش انتقال آلودگی از یک دوره پرورش تا دوره بعدی، حداقل سه هفته استراحت بین گله­ ها برای ضدعفونی برنامه­ ریزی شود. حدوداً 21 روز قبل از جوجه ­ریزی تمام کود و خوراک باقی­مانده از سالن­ها، حذف شده و از ارتفاع­های بالا و سقف، دیواره­ها، تجهیزات، کف و گودال­های پرورش به ترتیب سالن پرورش پولت، ضد عفونی و شستشو می ­شود در نهایت با محلول­های مختلف ضد عفونی، کل سالن، اسپری می­شود. حتماً چند روز قبل از جوجه­ ریزی، نمونه­ برداری برای آزمایش­ های کشت میکروبی با هدف بررسی اثر بخشی ضد عفونی سالن­ها انجام می ­شود. ضد عفونی خطوط انتقال آب، بسیار حائز اهمیت است.

انتخاب جوجه­ های مناسب پرورش پولت

در انتخاب مراکز تأمین جوجه­ های یک­روزه، حتماً به عدم انتقال عمودی بیماری­ها از گله ­های مادری به جوجه­ ها و دریافت کافی جوجه­ ها از آنتی­ بیوتیک مادری تا سه هفته اول پرورش، دقت شود. جوجه­ ها باید دارای وزن مناسب با درصد یکنواختی بالا و ناف خوب و بدون نقص ژنتیکی باشند همچنین تمام واکسن­های لازم را طبق توصیه کاتالوگ، دریافت نمایند. فاصله هچری تا فارم پرورشی کمتر باشد تا حداقل تنش، به جوجه­ ها منتقل شود. انتخاب جوجه­ های هوشیار و فعال در اولویت است. زیرا جوجه­ ها باید هرچه سریع­تر جایگاه آب­خوری و دان­خوری را در سالن شناسایی نمایند. دو هفته اول پرورش، تأثیر عمده­ای بر رشد پرنده دارد.

برنامه روشنایی سالن­های پرورش پولت و شدت نور مناسب

 نور سالن باید به گونه­ ای باشد که به­ طور یکنواخت، کل سالن را روشن کرده و پرنده، تمام سطوح را به راحتی ببیند. شدت نور باید حداقل 10 لوکس بوده و تنها در صورت تجویز متخصصین و دام­پزشک فارم، شدت آن به 5 لوکس کاهش یابد. دوره روشنایی و تاریکی سالن با توجه به سن و رشد پرنده باید به صورت تدریجی تغییر یابد.

عموماً در هفته اول جوجه ­ریزی برای آشنایی بیشتر جوجه با سالن، 20 ساعت روشنایی با 30 لوکس نور، در سالن­ها اعمال می­ شود و با توجه به مقررات و شرایط سالن، در هفته دوم پرورش، از برنامه نوری متناوب (4 ساعت روشنایی و 2 ساعت تاریکی) استفاده می­ شود و پس از سن 10 الی 15 روزگی معمولاً 8 ساعت تاریکی، اعمال می ­شود.

برنامه ­ریزی مناسب نور و شدت آن در سالن پرورش پولت، بسیار حائز اهمیت است زیرا بلوغ جنسی پرنده، تحت تأثیر شدت نور و طول روشنایی سالن پرورش است و بر اندازه و توده تخم­ مرغ، تأثیر می­ گذارد. ساعات روشنایی سالن در طی 8 تا 12 هفته نخست پرورش، برای تقویت رشد بدن پرنده، کاهش می­ یابد. در صورتی که این روند بیش از 12 هفته به طول انجامد بلوغ جنسی پرنده، به تأخیر افتاده و اندازه تخمک، افزایش خواهد یافت.

تهویه سالن­های پرورش پولت

کیفیت تهویه و هوای داخل سالن در عملکرد پولت، بسیار اثر گذار است. دما و رطوبت سالن، متناسب با سن و نیازِ پرنده باشد و تأثیر منفی بر رفاه آن نداشته باشد. افزایش غلظت آمونیاک، دی­ اکسید کربن و گرد و غبار سالن از نشانه­ های تهویه نامناسب، بوده و سلامت پولت را به خطر می ­اندازد. به ­طور کلی غلظت آمونیاک سالن از 20 و دی ­اکسیدِ کربن از 300 ppm تجاوز نکند.

دوره­ های مختلف رشد در مزارع پرورش پولت و تغذیه آن :

طبقِ نموداری که نشان­ داده شده، وزن­ گیری هفتگی مرغ تخمگذار، روند ثابتی ندارد. در نتیجه، جیرۀ مصرفی آن باید بهره ­وری بالایی داشته و بر اساس نیازهای بدن پرنده به مواد مغذی، فورموله شود و تغییر جیره­ های مصرفی بر اساس وزن بدن پرنده باشد نه سن آن.

Grams: میانگین افزایش وزن هفتگی بدن/ Weeks Of Age : سن پرنده به هفته/ Immune and Digestive Systems Develop: توسعۀ سیستمِ ایمنی و دستگاهِ گوارش/ Bone, Muscle, Feather Development: توسعۀ استخوان­ها، عضلات  پرها/ Oviduct Developed:توسعۀ اویدوکت ( دستگاه تولیدِ مثل).

0 تا 6 هفتگی (آغازین)

 اندام­های گوارشی و سیستمِ ایمنی، در این بازه زمانی رشدی (0 تا 6 هفتگی) توسعه یافته و هرگونه درگیری در این دوره اثرات جبران­ ناپذیری بر عملکرد سیستم هضم و جذبی و ایمنی­ خواهد داشت.

6 تا 12 هفتگی ( رشد )

وزن بدن، در دورۀ میانی، رشد سریعی داشته و ساختار اسکلت­ها، عضلات و پر، در این بازه زمانی تکمیل می ­شود. عدم ناتوانی در دست­یابی به طول مناسب استخوان مچِ پا ( این بخش از پولت نشان دهنده رشد کلیه ساختار اسکلتی پرنده است) می­تواند نشان­دهنده ذخایر عناصر معدنی ضعیف در استخوان­ها و کاهش تولید و کیفیت پوسته تخم ­مرغ در دوره تولید و بلوغ مرغ باشد. حدوداً 95 درصد ساختار اسکلتی مرغ، تا پایان هفته 13­ام تکمیل می­ شود. تمام اعمال مدیریتی، مانند واکسیناسیون و نوک­چینی که استرس بالایی به پرنده منتقل می­ کنند نباید در این دوره اعمال گردند.

12 تا 18 هفتگی (توسعه)

با کاهش رشد بدن و بلوغ دستگاه تناسلی، مرغ تخمگذار، آماده تولید می­ شود. در این دوره، بیشترین ذخایر چربی بدن، تشکیل شده و کلسیم رسوب­ یافته در سطح استخوان­ها به داخل استخوان­های بلند، تغییر پیدا می­کند. با ادامه رشد و افزایش ذخایر چربی، امکان پرورش پولت­های چاق با چربی محوطه شکمی بیشتر می شود. همچنین کاهش وزن بدن نیز شروع تولید را تحت شعاع، قرار می­ دهد. با تغییر جیره پرنده به جیره پیش از تخمگذاری (کلسیم بالاتر)، 7 تا 10 روز قبل از تخمگذاری می ­توان ذخایر مدولاری در حفره­های استخوان­های بلند، برای تولید خوب تضمین کرد.

جیره غذایی این دوره برای بلوغ دستگاه تولید مثلی نیاز به پروتئین، اسیدهای آمینه و انرژی بیشتری به نسبت جیره­ های دوره رشد و آغازین است. تأمین کلسیم و فسفر بالاتر از نیاز غذایی مانند جیره پیش از تخمگذاری، موجب معدنی شدن بخش مدولای استخوان به عنوان منبع ذخیره مناسب می شود و پرنده را نسبت به مصرف مقادیر بالای کلسیم عادت می­ دهیم.

نوک­چینی مرغ تخمگذار در دوران پرورش پولت

این­کار به منظور کاهش هم­نوع­ خواری و هدر روی دان در گله بوده و گاهی نیز به دلیل شدت نور بالای سالن، تهویه نامطبوع، مشکلات خوراک، تراکم بالا در واحد سطح پرورشی انجام می ­شود. به منظور کاهش تنش و استرس، سن 6 تا 10 روزگی، بهترین ­زمان نوک­چینی بوده و در صورت نوک­چینی مجدد، این­کار باید قبل از 7 هفتگی انجام شود. گرسنگی گله قبل از نوک­چینی، بررسی تجهیزات لازم در هر یک از روش­ها (تیغه داغ و اشعه مادون قرمز)، استفاده از اپراتورهای ماهر و افزایش شدت نور و دسترسی به دان، بعد از این اقدام اصلاحی از جمله نکات مدیریتی، در زمان نوک­چینی است. نوک­چینی، تنش بالایی به پرنده منتقل کرده و خوردن دان و آشامیدن آب نیز برایش دردناک خواهد بود. حتماً در این دوره از ویتامین­ها به خصوص ویتامین k و الکترولیت­ها در آب آشامیدنی گله استفاده شود.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها