ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

افزایش جوجه درآوری مرغ مادر
افزایش جوجه درآوری مرغ مادر

افزایش جوجه درآوری مرغ مادر

افزایش جوجه درآوری مرغ مادر

 

هدف اصلی از پرورش مرغ مادر تولید تخم مرغ­های نطفه­ دار با قابلیت جوجه­درآوری بالا است که نهایتا جوجه­های سالم تجاری ایجاد گردد. لذا انتظار می­رود از هر100 عدد تخم مرغ ست شده در دستگاه جوجه کشی به طور متوسط 85 تا 95 جوجه بدست آید، اما همیشه رسیدن به بالاترین میزان هچ امکان پذیر نیست. در این مقاله قصد داریم به علت های افت جوجه درآوری و راهکارهای افت آن بپردازیم

 

جوجه درآوری در مرغ مادر

 

جوجه درآوری پایین یک مسئله­ی بسیار مهم در صنعت مرغ­های مادر گوشتی است. از علل عمده­ی کاهش میزان جوجه درآوری می­توان به عدم باروری و فقدان نطفه­ی زنده در داخل تخم مرغ، مرگ نطفه درحد فاصل زمان تخم گذاری تا هنگام ست شدن تخم مرغ­ها در دستگاه جوجه کشی، عدم رشد کافی و مناسب رویان (تکامل رویان می­تواند به وسیله­ی عوامل زیادی تحت تاثیر قرار گیرد. این عوامل شامل دما، هجوم میکروارگانیسم­های مضر (باکتری­ها و قارچ­ها)، کیفیت پوسته، از دست دادن آب از تخم مرغ­ها (که منجر به دی­هیدراسیون و مرگ رویان می­شود)، ذخیره­ی نادرست تخم مرغ­ها، بهداشت ضعیف، پوسته­ی آسیب دیده و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی باشد و یا تلفات بین زمان ست شدن تا زمان خروج جوجه از تخم­مرغ اشاره نمود.

 

عوامل موثر در جوجه درآوری مرغ مادر

 

از مهم­ترین عوامل موثر بر جوجه درآوری در مرغ مادر، نژاد، سلامتی، تغذیه، سن گله­ی مادر، وزن و کیفیت تخم مرغ، مدت زمان و شرایط نگهداری تخم مرغ می­باشد. از میان این فاکتورها نژاد کمترین تاثیر را بر جوجه درآوری دارد. تغذیه مهمترین سازه­ی موثر بر باروری مرغ مادر گوشتی است.

در یک تحقیق گله­های جوان با گله­های مسن نژاد کاب مقایسه گردید و نشان داده شد که بیشترین و کمترین درصد باروری به تریتب در گله­های 29 و 59 هفته وجود داشت. در تنش گرمایی پرنده دچار آلکالوز تنفسی می­شود و در پی آن سطح خونی کلسیم و بیکربنات کاهش می­یابد و به دنبال افت کیفیت پوسته­ی تخم مرغ، میزان جوجه درآوری گله کاهش پیدا می­کند. سن گله نیز برروی باروری و جوجه درآوری تاثیر دارد و در پرندگان جوان نسبت به پرندگان مسن میزان باروری و جوجه درآوری بیشتر می­باشد. مطالعات مختلف نشان می­دهد که کاهش میزان جوجه درآوری در گله­های مسن می­تواند تحت تاثیر فاکتوهای متعددی از جمله سایز یا وزن بزرگ تخم مرغ، افزایش تلفات دوره­های ابتدایی و انتهایی جنینی، کیفیت بد پوسته­ی تخم مرغ، از بین رفتن کیفیت آلبومین و افزایش محتویات کلسترول زرده باشد. میزان جوجه درآوری تخم های سایز بزرگ بلدرچین ژاپنی در مقایسه با گروه تخم ­های کوچک به­طور معنی­دار بیشتر بود. در آزمایشی محققان ایرانی اثر سایزهای مختلف تخم مرغ نژاد بومی وندا را بر جوجه درآوری بررسی کردند و عنوان داشتند که بین وزن تخم مرغ و جوجه درآوری رابطه­ای عکس وجود دارد. از نقطه نظر فیزیولوژی، در تخم مرغ­های بزرگ گله­های مسن بدلیل افت کیفیت داخلی این تخم مرغ­ها، جنین ضعیف و آسیب پذیر می­شود و درنتیجه­ی آن، میزان باروری و جوجه درآوری کاهش می­یابد.

عوامل موثر بر کیفیت پوسته تخم مرغ در مرغ مادر

 

اثر نژاد بر کیفیت پوسته تخم مرغ

 

کیفیت پوسته­ ی تخم مرغ، در نژادهای مختلف، متفاوت است و این ویژگی در مرغان اهلی و وحشی نیز با هم تفاوت دارد. اصلاح ژنتیکی صفاتی مانند تولید تخم مرغ و وزن آن برروی کیفیت پوسته تاثیر دارد و لذا برنامه اصلاحی برای بهبود یک صفت نمی­تواند روی صفات دیگر نیز موثر باشد.

 

اثر سن بر کیفیت پوسته تخم مرغ

 

پژوهش ­های زیادی نشان دادند که با افزایش سن پرنده کیفیت پوسته کاهش می­یابد. اندازه­ ی تخم مرغ با افزایش سن افزایش پیدا می­کند و وزن پوسته با افزایش سن، ثابت باقی می­ماند. افزایش وزن تخم مرغ را نمی­توان به افزایش در وزن پوسته نسبت داد زیرا با افزایش وزن تخم مرغ نسبت پوسته به وزن تخم مرغ کاهش پیدا می­کند. افزایش تولک بری باعث بهبود کیفیت پوسته می­شود.

 

اثر تغذیه بر کیفیت پوسته تخم مرغ

 

تخم مرغ به طور متوسط دارای 3 گرم کلسیم است. بنابراین جیره­ی پرنده باید دارای مقدار کافی کلسیم با قابلیت دسترسی بالا باشد. کمبود فسفر جیره ممکن است سبب تخلیه­ی مواد معدنی از اسکلت مرغان تخم گذار یا مادر شود. نسبت کلسیم به فسفر جیره نیز بسیار مهم است به عنوان مثال افزایش نرخ فسفر ممکن است جذب کلسیم را از دستگاه گوارش مختل کند و باعث کاهش کیفیت تخم مرغ شود. ویتامین هایی مثل ویتامین D برای سوخت وساز کلسیم ضروری هستند و باید در جیره لحاظ شوند . کیفیت آب نیز می­تواند بر کیفیت پوسته­ی تخم مرغ تاثیر بگذارد. آب­هایی که دارای مقادیر بسیار زیادی از الکترولیت­ها هستند در دراز مدت تاثیر منفی بر کیفیت پوسته­ی تخم مرغ برجای می­گذارند.

 

اثر مواد معدنی بر کیفیت پوسته تخم مرغ

 

بسیاری از مواد معدنی به مقدار خیلی کم برای پرنده ضروری هستند. این مواد معدنی شامل روی و منیزیم هستند که در حقیقت فعال کننده­ی بسیاری از آنزیم­ها هستند و این آنزیم­ها در شکل گیری پوسته­ی تخم مرغ نقش دارند. این مواد باید به شکلی مورد استفاده قرار گیرند که بتوانند برای مرغان تخم گذار قابل استفاده باشند. کلسیم مهم­ترین عنصر برای تشکیل پوسته­ی تخم مرغ است. اما زمانی که میزان آن در جیره از حد استاندارد تجاوز کند، مصرف خوراک کاهش پیدا می­کند. در نتیجه نرخ تولید و کیفیت پوسته­ی تخم مرغ نیز کاهش می­یابد. کمبود ویتامینD ، منیزیم و فسفر در جیره­ی مرغ تخم گذار باعث کاهش کیفیت پوسته­ی تخم مرغ می­شود. ویتامین D در جذب کلسیم و در انتقال کلسیم در زمان تشکیل پوسته نقش دارد، افزایش نرخ فسفر جیره، جذب کلسیم از استخوان را مهار می­کند و منیزیم در سوخت وساز کلسیم نقش ایفا می­کند (روک و سوارز، 1994).

 

افزودنی ها در مرغ مادر و قابلیت جوجه درآوری

 

استفاده از افزودنی­های خوراک در جیره­ی طیور دارای دو هدف است: کنترل میکروارگانیسم­های بیماری زا و افزایش میکروارگانیسم های مفید در محتوای گوارشی روده.

 

توکسین بایندر و جوجه درآوری

 

 صنعت طیور به دلیل حساسیت بیشتر گونه در مقایسه با سایر حیوانات به سموم، جدا از تداوم وقوع متناوب در خوراک، زیان اقتصادی بیشتری متحمل می­شود. تحقیقات گسترده ای برای مقابله با آفلاتوکسیکوز با رویکردهای فیزیکی، شیمیایی، تغذیه­ای و بیولوژیکی انجام شده است. اهمیت بررسی تاثیر آفلاتوکسین بر خصوصیات تولید مثلی پرندگان به این علت است که آفلاتوکسین قبل از اینکه تولید تخم تاثیرگذار باشد، بر جوجه درآوری موثر خواهد بود. به علاوه تاثیر مستقیم و سریع آفلاتوکسین بر جوجه درآوری ممکن است این فرضیه­ی جالب که آفلاتوکسین می­تواند ترکیب شیمیایی تخم را تغییر داده یا ترکیبات نامناسب ایجاد کند، پوشش دهد.

تغذیه­ ی دانه­ های آلوده به مایکوتوکسین باعث کاهش ضخامت پوسته­ ی تخم مرغ می­شود. با افزایش سطوح آفلاتوکسین در جیره­ میزان باروری تخم­ها کاهش می یابد، از آنجایی که قابلیت جوجه درآوری ارتباط تنگاتنگی با باروری دارد، میزان جوجه در آوری نیز کاهش می یابد.

در آزمایشات محققان اگرچه بایندرها در بهبود باروری به طور کلی موثر بودند، بنتونیت و دیواره مخمر اثرات مثبت قابل توجهی در بهبود باروری در طول دوره نشان داده اند. افزایش باروری در گروه های نام برده می تواند به دلیل جذب آفلاتوکسین توسط این دو جاذب و جلوگیری از آسیب کبدی باشد. فرض بر این است که ماتریس گلوکومانان حاصل از مانان الیگوساکارید اصلاح‌شده موجود در دیواره مخمر، مایکوتوکسین‌ها را به روشی غیرقابل برگشت به دام می‌اندازد. مکانیسم اثر بنتونیت از طریق اتصال مولکول آفلاتوکسین و دفع آن در مدفوع بیان شده است. مصرف آفلاتوکسین در سطوح برابر یا بالاتر از ppm5 سبب کاهش قابل توجه قابلیت جوجه در آوری در مرغ­های مادر گوشتی شد. تغذیه با آفلاتوکسین اثرات مضر شدیدی بر روی جنین مرغ در حال رشد دارد.

محصول A-Guard و A-Guard Plus شرکت سپرماکیان فرتاک دارای میزان بالای دیواره مخمر بوده که با مهارسازی مایکوتوکسین زیرالنون (مایکوتوکسین موثر بر تولید مثل) موجب ارتقا تولید و جوجه درآوری می شود.

 

پروبیوتیک و و پریبیوتیک در جوجه درآوری مرغ مادر

 

اثرات مفید پروبیوتیک­ها بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، تعدیل میکرو فلور روده، مهار پاتوژن  و تعدیل سیستم ایمنی و ایمنی مخاط روده در تحقیقات علمی متعدد گزارش شده است. گزارش شده است که پروبیوتیک­ها تاثیر خوبی بر میزان تولید تخم و جوجه درآوری در مرغان مادر بین سنین 22 تا 49 هفتگی دارند. نتایج آزمایشی نشان داده است که مصرف باسیلوس سوبتیلیس (پروبیوتیک مو جود در A-Pro Plus) در جیره سبب افزایش ضخامت پوسته­ی تخم شد، به­طوری که این بهبود در سنین 62-60 هفتگی قابل توجه بود. همچنین مشاهده شد که به دلیل بهبود کیفیت تخم مرغ و ضخامت پوسته، تعداد تخم­های تفریخ شده حدود 14/0 درصد افزایش یافت و قابلیت جوجه درآوری 56/2 درصد افزایش یافت.

در مورد کیفیت پوسته­ ی تخم مرغ، محققان دیگرنشان داده­ اند که پروبیوتیک­ها با افزایش غلظت کلسیم در سرم مرغ تخم گذار و ابقای فسفر و کلسیم، کیفیت پوسته تخم مرغ را بهبود می­بخشد. این ممکن است مربوط به تکثیر باکتری­های اسید لاکتیکی باشد که یونیزاسیون مواد معدنی را تسهیل می کنند و pH لومن را کاهش می­دهند. بین خصوصیات داخلی تخم مرغ (کیفیت آلبومین و واحد هاو) و قابلیت جوجه کشی رابطه­ ی مستقیمی وجود دارد. یکی از دلایل بهبود مشاهده شده در قابلیت جوجه درآوری تخم­ها در گروه تغذیه شده با پروبیوتیک می­تواند به دلیل بهبود واحد هاو باشد.

گزارش کردند که استفاده از پروبیوتیک و پری­بیوتیک در جیره­ ی مرغ­های مادر سبب بهبود قابلیت جوجه درآوری و کاهش تعداد تخم­ های نابارور در سن 40 هفتگی شد مانان الیگوساکاریدها باروری و قابلیت جوجه درآوری را مرغان مادر گوشتی افزایش می­دهند. گزارش دادند که جیره­ های حاوی پروبیوتیک و پری بیوتیک باعث افزایش وزن تخم مرغ در مرغ­های تخم­گذار می­شود. تاثیر مثبت افزودنی‌های خوراک بر وزن تخم‌مرغ را می‌توان به افزایش سلامتی مرغان مادر و بهبود عملکرد دستگاه گوارش نسبت داد. مکمل­ های پروبیوتیکی جیره باعث بهبود باروری، جوجه درآوری، تعداد کل جوجه بازای هر مرغ و درصد تخم­های سالم در مرغ های مادر می­شود.

مطالعات کمی در مورد مکمل­ های پروبیوتیک و پری بیوتیک و اثرات آنها بر باروری و قابلیت جوجه درآوری مرغان مادر وجود دارد، که تفسیر نتایج مطالعات و اختلافات آشکار مشاهده شده در مقالات را دشوار می­کند.  مطالعات بیشتری برای تعیین اثرات افزودنی­های خوراک بر عملکرد مرغان مادر ضروری است.

مطالعه بیشتر در مورد پروبیوتیک ها

اثر اسیدی فایر در جوجه در آوری مرغ مادر

 

بسیاری از افزودنی­ها را می­توان به جای آنتی بیوتیک­ها در خوراک طیور استفاده کرد. یکی دیگر از این افزودنی­ها اسیدهای آلی می­باشند. میکروارگانیسم­های گرم مثبت اغلب به اسیدهای آلی مانند لاکتیک و استیک حساس هستند. اسیدهای آلی احتمالا بر غشای سلولی باکتری ها تاثیر می­گذارند و انتقال مواد مغذی را مختل می­کنند و بر مسیرهای انرژی نیز تاثیر گذاشته و اثر ضد میکروبی خود را انجام می­دهند. همچنین، زمانی که از اسیدهای آلی استفاده می­شوند، pH معده کاهش می­یابد که این باعث افزایش فعالیت پپسین و سایر آنزیم­ها یا پروتئین­های گوارشی می­شود.

اسیدهای آلی مانند اسیدهای فورمیکو  پروپیونیک و نمک‌های آنها بسته به منبع، میزان اسیدهای آلی مورد استفاده، مکان، شرایط محیطی و ترکیب جیره‌ها، اثرات متفاوتی بر تولید تخم‌مرغ و پارامترهای کیفیت تخم‌مرغ دارند. گزارش شده است که اسیدهای آلی باعث کاهش جمعیت باکتری­های مضر و تولید متابولیت­های مسموم کننده، افزایش قابلیت هضم پپتیدها و ریزمغذی­های معدنی مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، روی و مولیبدن می­شوند و همچنین به عنوان سوبسترا در متابولیسم عمل می­کنند. مطالعات متاآنالیز اسیدهای آلی تایید کرده ­اند که ترکیب دو یا چند اسید آلی خاص عملکرد، ایمنی و رفاه پرندگان را بهتر از یک اسید آلی تنها بهبود می‌بخشد. مصرف مخلوطی از اسیدهای آلی در جیره­ی طیور تخم گذار سبب افزایش تولید تخم و بهبود کیفیت پوسته­ی آن ها می شود. علت این مسئله می تواند جذب بیشتر کاتوین های معدنی در شرایط اسیدی باشد.

همچنین اسیدیفایر ها همانند پروبیوتیک ها با بهبود عملکرد گوارشی موجب کاهش تولید تخم های لکه دار می شوند. آغشته بودن تخم مرغ ها با مدفوع یک مسئله نامطلوب در هچ کردن تخم مرغ های نطفه دار است و تخم های آلوده باید از این فرایند حذف شوند.

محصول اسیدیفایر پودری A-Cid شرکت سپرماکیان فرتاک ترکیبی موثر و مفید از اسیدهای آلی و نمک های آن ها است که موجب بهبود عملکرد گله های تولیدی گوشتی، تخمگذار و مادر می گردد.

شما نیز جهت آشنایی بیشتر با این محصولات و اخذ مشاوره فنی می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها