ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

حفظ کیفیت خوراک دام و طیور بوسیله اسیدی فایر
حفظ کیفیت خوراک دام و طیور-min

حفظ کیفیت خوراک دام و طیور بوسیله اسیدی فایر

حفظ کیفیت خوراک دام و طیور یکی از مهمترین اهداف پرورش دهندگان دام، طیور و آبزیان و تولیدکنندگان خوراک و مواد اولیه است. در این مقاله قصد داریم به راهکارهای حفظ کیفیت خوراک دام و طیور بپردازیم.

حفظ کیفیت خوراک دام و طیور

 

نقش اسیدیفایر چیست؟

 

فساد خوراک یک مسئله مهم برای صنعت دام و طیور و تولید خوراک آن ها است که منجر به از دست رفتن مواد مغذی، ایجاد ضایعات خوراک و مشکلات اقتصادی قابل توجهی برای تولید کنندگان زمینه خوراک دام وطیور در سراسر جهان می شود.

رشد قارچ ها یکی از دلایل اصلی فساد خوراک است. این آسیب می تواند در هر مرحله از زنجیره تولید خوراک، از جمله فرآیند های قبل و بعد از برداشت دانه، در طول تولید یا ذخیره سازی خوراک رخ دهد.

در همین راستا امروزه از ترکیبات اسیدیفایر خوراک (اسید های آلی) در سراسر جهان در تغذیه حیوانات برای حفظ میکروب ها و کمک به سلامت دستگاه گوارش حیوانات استفاده می شود.

برای آشنایی بیشتر در مورد اسیدی فایر و طرز عملکرد آن مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد میدهیم.

اسیدی فایر چیست و چه عملکردی دارد؟

 

 آسیب کپک ها و مخمر ها در خوراک دام و طیور:

 

مخمر ها و کپک ها می توانند اثرات مثبت و یا منفی بر مواد خوراکی مصرف شده توسط حیوانات و انسان داشته باشند. از یک سو، مخمرها برای تولید محصولات تخمیری مانند نان و محصولات تقطیری و… استفاده می شوند، از سوی دیگر، برخی از مخمر ها و کپک ها باعث فساد مواد خام، غذا و خوراک می شوند.

کپک ها یکی از قوی ترین مخرب های مواد غذایی و خوراکی هستند. این ترکیبات می توانند در هنگام استرس های محیطی مانند تغییرات آب و هوایی با انجام یک سری فرایندها باعث پایداری خود در خوراک شوند.

 صدها گونه کپک و مخمر می توانند به انواع زیادی از مواد خام و خوراک حمله کنند. آنها سازگاری زیادی با محیط های مختلف دارند. به عنوان مثال، آنها می توانند در محیط هایی با سطوح pH 2 تا 9 رشد و تکثیر یابند. با این حال، اکثر مخمر ها وکپک ها برای رشد و نمو به اکسیژن نیاز دارند.

رطوبت بیش از حد، وجود آب فراوان و دمای بالا در مواد غذایی از عوامل اصلی رشد کپک هستند که صنعت خوراک دام و طیور را با مشکل مواجه کرده است. در انبار داری، رطوبت غلات نباید از 13% بیشتر شود و آب (ترکیب شده) موجود در مواد غذایی و خوراک باید زیر 0.8% باشد. کنترل این فاکتور ها باعث جلوگیری از رشد بیشتر پاتوژن ها و میکروارگانیسم های نامطلوب می شود.

 

میکروبیولوژی کپک ها و نحوه ی تاثیر آنها بر خوراک:

 

رشد میکروب ها در انبار غلات به عوامل مختلفی ازجمله فصل برداشت، دمای دانه یا علوفه، میزان رطوبت و همچنین نوع تاسیسات و محیط آن بستگی دارد. به عنوان مثال، در برخی مناطق، غلات در ابتدای فصل سرد برداشت می شوند و در فصل گرم ذخیره می شوند.

نحوه ی ذخیره سازی مواد به عنوان عاملی برای کیفیت مواد خام است، به ویژه در ماه های گرم زمانی که مقدار دانه های ذخیره شده بیشتر باشد منجر به افزایش تراکم می شوند و باعث افزایش رطوبت و آب شده و در این شرایط کپک ها به راحتی رشد می کنند.

عوامل متعددی در انبار ها ارزش غذایی و اقتصادی غلات و خوراک را کاهش می دهند. درغلات زمانی ارزش اقتصادی کاهش پیدا می کند که ظاهر دانه به گونه ای تغییر کند و به محتویات دانه آن ها آسیب رسیده باشد.

ترکیب شیمیایی خوراک ممکن است به دلیل فعالیت های آنزیمی تغییر یابد و در نتیجه مواد مغذی مثل (انرژی، ویتامین ها) از بین رفته و رادیکال های آزاد و سایر محصولات جانبی تولید شوند.

تحقیقات گسترده عواملی را که بر روی کپک ها در طول فرآیند ذخیره سازی دانه تاثیر می گذارند و راه کار های مدیریتی که مورد نیاز است را مشخص کرده اند.

 

1- میزان رطوبت و مقدار آب:

 

میکروارگانیسم ها در مقدار رطوبت، دما و بستر های مناسبی قادر به رشد هستند و اگر این فاکتور ها از میزان مناسب آن پایین تر باشد نمی توانند رشد کنند؛ بنابراین، خشک کردن دانه ها یک راهکار کاربردی برای کنترل کپک ها می باشد.

 

2-دما:

کپک ها در مناطق گرمسیری بیشتر رشد می کنند، جایی که دما و رطوبت بالا غالب است. به طور کلی اگر دانه ها در دمای زیر 20 درجه سانتیگراد نگه داری شوند، کپک ها غیر فعال می شوند.

3-کیفیت دانه:

علاوه بر عوامل قبلی، هجوم حشرات، وجود هسته های شکسته و وجود ناخالصی ها در بروز کپک ها تاثیر گذارند. زمانی که دمای دانه بالا باشد، سرعت تولید مثل حشرات بیشتر می شود، دانه حاوی رطوبت بیشتری بوده و ممکن است اسپورهای قارچی را با خود حمل کند.

4- مدت زمان نگه داری، نحوه ی مدیریت و تهویه:

غلظت گاز های اکسیژن و کربن دی اکسید بر روی رشد کپک ها تاثیر می گذارند. لذا وجود تهویه ی مناسب در انبار و نحوه ی مدیریت انبار از لحاظ کنترل مقدار هوای ورودی و خروجی و همچنین از نظر وجود یا عدم وجود گازهای سمی ضروری است.

  • مشکلات انبارداری خوراک دام و طیور خواص ارگانولپتیک غلات و خوراک را از نظر (بافت، طعم و عطر) تحت تاثیر قرار می دهد.
  • آسیب بیشتر هسته دانه
  • اسیدیته و چربی بالاتر دانه
  • تغییر جزئی در محتوای مواد مغذی و افزایش نیتروژن غیر پروتئینی. زیرا این مواد توسط کپک ها مصرف می شود و باعث شده که انرژی دانه کمتر شود و مقدار ویتامین های D3،E،B1،A و k کاهش یابد.
 

کپک ها و مایکوتوکسین ها در خوراک دام و طیور

 

ایجاد اثر سمی برای سلامت حیوانات

برخی از گونه های قارچی مانند آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، آلترناریا و فوزاریوم، علاوه بر تاثیر منفی که بر کیفیت خوراک می گذارند، می توانند متابولیت های ثانویه ای تولید کنند که اثرات سمی روی انسان و حیوانات دارند که این سموم قارچی مایکوتوکسین نامیده می شوند.

تخمین زده می شود که تقریبا 60% مواد خام تولید شده برای اهداف کشاورزی در سراسر جهان توسط قارچ ها و مایکوتوکسین ها آلوده می شود.

مایکوتوکسین ها می توانند واکنش های سمی، سرطان زایی و جهش زایی را حتی در غلظت های پایین ایجاد کنند. این متابولیت ها به درمان های تکنولوژیکی مقاوم هستند. بنابر این جلوگیری از ورود آنها به زنجیره تولید خوراک اهمیت دارد.

اثر اسیدیفایرها بر کیفیت خوراک دام و طیور چیست؟

 

جلوگیری کننده از فساد خوراک

کاهش تلفات و بهبود سلامت دام و طیور با کنترل آلودگی قارچی در تمام مراحل زنجیره تولید خوراک بسیار مهم است: از روش های قبل از برداشت در مزرعه گرفته تا مدیریت پس از برداشت و سپس در طول ذخیره سازی و  فرآوری خوراک.

در طول این فرآیند ها، تولید کنندگان می توانند شیوه های مدیریتی مختلفی را اعمال کنند.

به عنوان مثال، در محصولات زراعی، می توان از رشد قارچ از طریق تناوب و خاک ورزی جلوگیری کرد. هنگامی که حضور کپک از سطوح بحرانی فراتر رفت، استفاده از قارچ کش ها اقدام دیگر است.

مدیریت پس از برداشت غلات و محصولات جانبی آنها شامل مدیریت نحوه ی خشک کردن و ذخیره سازی از طریق نظارت بر رطوبت و دما و برنامه های هوادهی است. سایر اقدامات پیش گیری از فساد خوراک شامل: اقدامات بهداشتی اصولی و عملیات حرارتی مناسب در تولید خوراک است.

برخی از اسیدهای آلی مانند اسید های پروپیونیک، استیک و سیتریکدر جلوگیری از رشد کپک و فساد خوراک موثر هستند. این اسید های آلی در حال حاضر در سطح جهانی نه تنها برای بهبود تغذیه ی دام و طیور بلکه با هدف افزایش عملکرد و سلامت دام و طیور نیز استفاده می شوند.

محصول اسیدیفایر پودری ای سید شرکت فرتاک یک اسیدیفایر 5 اسیده با ترکیبی از اسیدهای آلی است که باعث حفظ خوراک می شود. این به این معنی است که می تواند یک مهار کننده موثر برای مخمر و کپک باشد؛ بنابراین خطر وجود میکروب ها را کاهش می دهد و در عین حال عمر مواد غذایی و خوراک را طولانی تر می کند.

محصول اسیدی فایر پودری فرتاک

 

همچنین اسیدیفایر پودری موجب افزایش مصرف خوراک، بهبود هضم و جذب و فلور میکروبی دستگاه گوارش می شود که مورد آخر منجر به ایمنی بیشتر بدن حیوان مصرف کننده نسبت به عوامل بیماری زای گوارشی خواهد شد.

اسیدی فایر جایگزین مناسب انتی بیوتیک

  برای مشاهده نکات آموزشی میتوانید از پیج اینستاگرام ما هم بازدید کنید. امیدواریم این مطلب برایتان سودمند بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها