ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

معرفی تجهیزات و دستگاه های تولید خوراک آبزیان
تجهیزات تولید خوراک آبزیان

معرفی تجهیزات و دستگاه های تولید خوراک آبزیان

تجهیزات و دستگاه های تولید خوراک آبزیان، دارای تفاوت با دستگاه های تولید خوراک دام و طیور هستند. در این مقاله قصد داریم دستگاه های مورد نیاز برای تولید خوراک آبزیان و ویژگی های فنی آن ها را توضیح دهیم.

خوراک، در مبحث آبزی پروری یکی از کلیدهای اصلی موفقیت در امر پرورش می باشد. زیرا رشد بهتر گونه پرورشی در گرو کیفیت خوراک خواهد بود.کیفیت خوراک تولیدی وابسته به دو عامل داخلی و خارجی است. کیفیت اقلام اولیه از نظر مواد مغذی و بهداشتی از جمله عوامل داخلی موثر در کیفیت خوراک هستند. عناصر خارجی، در واقع دستگاه های تولید کننده خوراک و حتی پروسه تولید می باشند. زیرا اگر ما از عناصر با کیفیت در تولید خوراک استفاده کنیم، اما عمل آوری آن با استفاده از دستگاه های نامناسب باشد، خوراک تولیدی کیفیت مطلوب و قابل پذیرش را نخواهد داشت.

در روش های پرورشی نوین آبزیان (متراکم و نیمه متراکم)، با توجه به تراکم آبزیان داخل استخرها و همچنین نحوه طراحی استخرها احتیاجات غذایی گونه پرورشی توسط غذای دستی(پلت، اکسترود) تامین می شود. خوراک تولیدی در کنار تامین نیازهای غذایی آبزیان، بسته به گوشت خوار و یا گیاه خوار بودن گونه پرورشی باید براساس عادات تغذیه ای آبزی نیز تهیه شود. گونه هایی مانند قزل آلا خوراک را از سطح آب گرفته، تیلاپیا از ستون آب تغذیه کرده و کپورماهیان و میگو ها کفزی هستند. استفاده از دستگاه های مناسب و استاندارد در تولید خوراک با کیفیت بسیار مهم است تا خوراک تولیدی در طی تولید و حتی پس از تولید خواص خود را از دست ندهد.

 

انواع خوراک آبزیان:

آبزیان در مراحل مختلف زندگی، دارای احتیاجات غذایی متفاوت  هستند. به طور مثال در دوران لاروی به دلیل نرخ رشد سریع دارای نیاز پروتئینی بیشتری نسبت به دوران پرواری هستند. البته قابل ذکر است که مولدین، مانند لاروها نیاز پروتئینی بالایی جهت تولید تخم و اسپرم های با کیفیت را دارند.

انواع خوراک ماهی قزل آلا:

 خوراک استارتر(SFT):

خوراک استارتر، حداقل داری 50% پروتئین و حداکثر 2 میلیمتر قطر می باشد.

خوراک انگشت قدی(FFT)

پروتئین خوراک مرحله انگشت قدی 43-41% بوده و قطر این نوع خوراک 2.5 تا 4.5 میلیمتر خواهد بود.

خوراک دوره پرواری(GFT):

در دوره پرواری، میزان نیاز پروتئینی کاسته شده (39-37%) و توصیه می شود حتما در این مرحله از انواع افزودنی ها (اسیدیفایرها، پروبیوتیک ها و…) و مکمل ها جهت تامین نیازهای غذایی گونه آبزی استفاده کرد تا رشد مطلوب تری در پایان دوره پرورشی داشته باشیم.

ویژگی‌های خوراک با کیفیت آبزیان

 

انواع خوراک میگو:

دوران لاروی:

میگوها در مرحله پروتوزوآ به تدریج به سمت خوراک دستی حرکت می کنند. این مرحله بیشترین میزان پروتئین خوراک حدود43-41% را دارد.

دوره رشد:

نیاز پروتئینی میگو ها در دوره رشد 41-39% است و نوع خوراک مصرفی به دلیل خاصیت غوطه وری پلت خواهد بود.

دوره پرواری (پایانی):

خوراک در دوره پرواری از نوع پلت یا اکسترود (بسته به گونه آبزی) بوده. میزان نیاز پروتئینی در این دوره 39-37% می باشد. باتوجه به کاهش میزان پروتئین در خوراک مرحله پرواری استفاده از افزودنی ها و مکمل های خوراک پیشنهاد می شود.

پروش میگو، معرفی جامع اصول پرورش

 

فرمولاسیون و پروسه تولید خوراک:

در مبحث فرمولاسیون جیره، علاوه براین که فرمول خوراک دارای اهمیت است. دستگاه ها و تجهیزات تولید خوراک نیز موثر می باشند. در طی فرآیند تولید باید به مواردی از جمله: اندازه خوراک آبزیان، اندازه دهان گونه آبزی، وزن گونه و چگالی خوراک توجه شود.

 


 

فرآیندهای تولید خوراک آبزیان و تجهیزات مورد استفاده 

سیلوهای ذخیره:

در کارخانجات تولید خوراک آبزیان (ماهی و میگو)، عموما سیلوهایی از جنس فولاد گالوانیزه جهت ذخیره سازی مواد اولیه تعبیه می شود. ماشین های حاوی اقلام غذایی (پودرماهی، روغن ماهی، کنجاله سویا و…) این مواد را به سیلوهای ذخیره تخلیه می کنند و تا زمان استفاده در این سیلوها نگهداری می شود.

انتقال مواد اولیه از سیلوها:

مواد اولیه شامل پودرماهی، روغن ماهی، گلوتن گندم، کنجاله سویا، روغن سویا و….. ابتدا از سیلوهای نگهداری از طریق خطوط انتقال وارد آسیاب ها و میکسرها شده. خطوط انتقال در واقع مرز بین پاکیزگی و آلودگی هستند. خطوط انتقال الواتور برای انتقال عمودی و خطوط انتقال مارپیچ برای انتقال های افقی کاربرد دارد. در قسمت ورودی خطوط انتقال باید از مگنت جهت خروج مواد فلزی و مواد زائد کوچک استفاده کرد تا بهداشت ترکیبات حفظ شود.

 

آسیاب در کارخانه خوراک آبزیان:

اولین مرحله تولید خوراک آبزیان، آسیاب کردن اقلام غذایی برای یکنواخت شدن اندازه آن ها می باشد. از آسیاب های متفاوتی برای انجام این فرآیند استفاده می کنند. عملکرد آسیاب ها به عوامل مختلفی مانند تعدادچکش ها، ابعاد، سرعت چرخش و….بستگی دارد.

انوع آسیاب های خوراک آبزیان عبارتند از:

  • آسیاب چکشی:

آسیاب های چکشی کارآمدترین ابزار برای فرآیند آسیاب کردن اقلام غذایی می باشند. در این نوع آسیاب ها مواد غذایی پس از ورود به محفظه، برروی یک قسمت گرداننده  (تا زمانی که به اندازه ایی برسند که بتوانند از الک پایین دستگاه عبور کنند) خرد می شوند.

آسیاب چکشی

  • آسیاب های غلتکی:

در آسیاب های غلتکی، دو نوع غلطک یکی با سطح برجسته و دیگری با سطح صاف داریم که با سرعت های متفاوت حرکت می کنند. اساس کار در این نوع آسیاب ها همانند آسیاب های چکشی می باشد.

 آسیاب غلتکی

  • آسیاب های توربینی:

این نوع آسیاب ها نسبت به دو نوع دیگر توانایی بیشتری در ایجاد یکنواختی، تولید ذرات با اندازه های کاملا یکنواخت و هموزنیزه کردن، دارد.

فرموله و مخلوط کردن خوراک:

در این مرحله اقلام غذایی براساس نیاز تغذیه ایی گونه مورد نظر، دوره زندگی گونه آبزی و…..با یک دیگر مخلوط می شوند. یکنواخت شدن مقادیر انرژی، پروتئین، آمینواسیدها، کربوهیدرات ها، لیپیدها و مواد ویتامینی در خوراک در گرو مخلوط کردن همگن اقلام غذایی می باشد. دو نوع مخلوط کن عمودی و افقی با ویژگی های مخصوص به خود داریم.

 

مخلوط کن عمودی:

در این نوع مخلوط کن ها، یک یا چند میله پیچشی عمودی اجزای تشکیل دهنده مخلوط را به بالای مخلوط کن انتقال می دهند و سپس از آن جا مواد براثر نیروی وزن پایین ریخته و مجدد بالا میروند. این روند آنقدر تکرار می شود تا مواد به خوبی مخلوط شوند.

 

مخلوط کن عمودی

مخلوط کن های افقی:

این مخلوط کن ها در تولید صنعتی خوراک آبزیان به دلیل وجود مایعات کم کاربرد بیشتری دارد. اساس کار این مخلوط کن ها به این صورت می باشد که تعدادی چرخ های پره دار یا تیغه های نوار فلزی روی یک یا دو محور چرخان افقی درون فضایی به شکل نیم دایره وجود دارند.

مخلوط کن افقی

پلت سازی خوراک آبزیان:

در فرآیند پلت کردن، خوراک نرم با فشار زیاد از داخل سوراخ ها با اندازه متفاوت ( 1.8 تا 6.5 میلی متر) بسته به نوع گونه و سن آبزی به صورت رشته ایی خارج می شود. پلت سازی خوراک به شدت حائز اهمیت بوده و آب یا بخار آب قبل از شکل دهی خوراک اضافه می شود. در فرآیند پلت سازی خوراک، استفاده از پلت بایندر مانند  A-BIND جهت حفظ چسبندگی خوراک در طی مراحل تولید، مرحله بسته بندی خوراک، حمل و نقل و ماندگاری خوراک در استخر اهمیت دارد.

استابلایزر:

در فرآیند تولید خوراک میگو، پس از دستگاه پرس پلت از استابلایزر در برخی از کارخانجات استفاده می کنند که تولید خوراکی شبیه به اکسترود دارد. خوراک پس از تولید وارد این دستگاه می شود و مجدد به صورت غیر مستقیم پخت انجام می شود و خوراک اصطلاحا قوام پیدا میکند.

دستگاه اکسترودر تولید خوراک:

برای تولید خوراک شناور اصولا از دستگاه های اکسترودر استفاده می کنند. مکانیزم عملکرد این دستگاه ها بدین گونه است که خوراک تحت تاثیر فشار(120-30) و دما(150-90 درجه) وارد دستگاه شده و پس از مدت 2 الی 3 دقیقه خارج می شود. دستگاه اکسترودر شامل سه بخش: پیش فرآوری، اکستروژن و برش می باشد. در بخش پیش فرآوری تمامی عملیات لازم قبل از اکسترود شدن شامل همگن سازی ساده تا اعمال بخار زیاد انجام می شود، سپس خوراک وارد محوطه اکستروژن که بخش اصلی دستگاه اکسترودر می باشد، می شود. در قسمت اکستروژن یک محور با پره های مارپیچی وجود دارد که با دوران خود، مواد با فشار به انتهای این بخش که دای نام دارد منتقل می شوند. در بخش برش، خوراک خارج شده از دای به اندازه های موردنظر برش داده می شوند.

خوراک شناور ماهیان – فرآیند اکسترود کردن خوراک ماهی

خشک کردن خوراک:

از آنجایی که رطوبت خوراک تولیدی بسیار بالا می باشد، درکارخانجات خوراک آبزیان دستگاه خشک کن به صورت نوار_نقاله بوده و خوراک برروی آن در حرکت است و  خوراک پس از عبور از دستگاه پیش تهویه وارد خشک کن شده تا رطوبت اضافی آن خارج شود.

 خنک کردن خوراک آبزیان:

از آنجایی که خوراک تولیدی پس از خروج از دستگاه دارای دما و رطوبت بسیار بالا می باشد و به همین علت به شدت مستعد آلودگی و شکنندگی است. به همین دلیل وارد کولرهای خنک کننده می شوند تا هم رطوبت آن کاسته شود و هم به دمای محیط برسد. درنتیجه هم خطر ابتلا به کپک ها کاسته شده و هم عمر خوراک طولانی تر خواهد شد.

کولر خوراک آبزیان

پوشش دار کردن خوراک آبزیان ( وکیوم کوتر):

پس از تولید خوراک آبزیان داخل دستگاه اکسترودر، به منظور افزایش راندمان خوراک، تغذیه مناسب، جذب بیشتر و….. در این مرحله به خوراک روغن ماهی را افزوده. اضافه کردن روغن در خوراک میگو و ماهی متفاوت می باشد، در خوراک ماهی روغن باید داخل لایه های پلت نفوذ کند. همزمان با این فرآیند، کوتینگ خوراک را انجام میدهیم. در فرآیند کوتینگ کردن انواع افزودنی ها نظیر: سین بیوتیک ها، اسیدیفایرها، ویتامین های محلول در چربی و…. به خوراک افزوده خواهند شد.

کرامبل کردن خوراک:

خوراک کرامبل برای میگوها در مرحله لاروی(پروتوزئا، مایسیس)، همچنین دوره لاروی آبزیان و حتی دوره پرواری برخی آبزیان زینتی تولید می شود. فرآیند کرامبل کردن پس از پلت سازی خوراک، توسط دستگاه کرامبلر انجام می شود. دستگاه کرامبل، یکی از دستگاه های مهم در صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان است که خوراک پلت را به دانه های ریزتر خورد می کند. این دستگاه به طور معمول دارای چند غلتک برای خرد کردن خوراک هستند. دستگاه کرامبل براساس تعداد غلتک ها(رولرها) به چند دسته تقسیم بندی می شوند: کرامبلر دو رولر، کرامبلر سه رولر و کرامبلر چهار رولر. در بین انواع کرامبلرها، نوع سه رولر در خوراک آبزیان به خصوص میگو کاربرد دارد.

سیلوهای نگهداری خوراک تولیدی:

سیلوهای نگهداری خوراک باید دارای ویژگی های متعددی باشند تا خوراک تولید شده خصوصا در فصل تابستان دچار آلودگی و درگیری با انواع کپک ها و…. نشوند. سیلوی استاندارد از جنس فولاد بوده و باید دارای دریچه هایی جهت تهویه هوا در فواصل منظم، تخته هایی جهت قرار دادن کیسه ها و سقف های بلند نیز باشد.

 

دستگاه بسته بندی خوراک:

آخرین مرحله تولید خوراک، بسته بندی می باشد. فرآیند کیسه گیری و بسته بندی خوراک در پایان خط تولید با کمک دستگاه هایی از جنس فولاد یا روکش زد زنگ برای جلوگیری از آلودگی خوراک انجام می شود. کیسه های نگهداری خوراک آبزیان نیز از جنس های مختلف: پروپیلن ساده، کامپوزیت و پلی کامپوزیت می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها