ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

مواد معدنی کیلاته و نقش آن در مرغ های تخمگذار + فیلم آموزشی
مواد معدنی کیلاته

مواد معدنی کیلاته و نقش آن در مرغ های تخمگذار + فیلم آموزشی

مواد معدنی کیلاته چیست و چه تاثیری در بهبود پرورش طیور دارد؟ عواملی از قبیل بیماری، افزایش سن مرغ و کاهش توانایی جذب مواد معدنی در دستگاه گوارش موجب افت کیفیت پوسته تخم مرغ می شوند. مواد معدنی نقش مهمی در بدن پرنده دارند. هر عنصر نقش به خصوصی دارد. تامین نیاز مواد معدنی پرنده موجب ارتقاء سلامت پرنده و کیفت پوسته تخم‌مرغ می‌شود.

در این مقاله سعی به معرفی نقش مواد معدنی و بهترین منابع تأمین مواد معدنی خواهیم داشت. لطفاً با ما همراه باشید.

 

نقش مواد معدنی کیلاته در مرغ تخمگذار

پیشرفت در پرورش مرغ تخم گذار مستلزم شناخت نیازهای اولیه برای رشد و تولید تخم مرغ می باشد. بر اساس شناخت این نیاز ها می توان آسایش پرنده را تامین نمود و مرغ سالمی را پرورش داد. مرغ های تخم گذار با توجه به نژاد، سن و نوع جیره مصرفی، درصد تولید متفاوتی دارند. تخم مرغ سرشار از تمام اسید آمینه، منبع غنی از آهن، فسفر، مواد معدنی کمیاب و ویتامین های A، E ،K  و تمام ویتامین‌ های گروه B  از جمله B12 می‌باشد.

با افزایش سن مرغ، توانایی جذب مواد معدنی در دستگاه گوارش کاهش‌ یافته و تخم‌مرغ درشت‌تر تولید می‌شود. باتوجه‌ به ثابت‌ بودن مقدار ترشح پوسته و افزایش سطح آن، ضخامت پوسته تخم‌مرغ کاهش می‌یابد. همه این عوامل موجب تولید تخم‌مرغ با پوسته نازک می‌شود. به طور میانگین 4 تا 24 درصد از تولیدات مرغداران به دلیل شکستگی صرفه اقتصادی ندارد.

 

عوامل تأثیرگذار بر کیفیت پوسته

امروزه افزایش توان تولید مرغ تخم‌گذار موجب شده کیفیت پوسته تخم‌مرغ تولیدی و استحکام استخوان پرنده چالش مهمی برای تولیدکنندگان این صنعت باشد. عوامل گوناگونی از جمله نژاد، سن، دمای محیط، جیره، استرس و بیماری، مدیریت زمان تولید، تراکم و تولک بری بر کیفیت پوسته تخم‌مرغ تأثیرگذار باشند. علاوه بر این فاکتورها، نیاز به کلسیم و فسفر در تشکیل پوسته تخم‌مرغ و استخوان کاملاً شناخته شده است. درصورتی‌که مواد معدنی کمیاب نظیر روی، منگنز، مس و… در روند تشکیل پوسته، تحریک سیستم ایمنی و بهبود مورفولوژی روده اثرگذار هستند.

در مقاله زیر از مجموعه فرتاک به ۹ نکته اساسی جهت بهبود کیفیت ظاهری تخم مرغ مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه آنرا به شما پیشنهاد میکنیم.

۹ نکته برای بهبود کیفیت ظاهری تخم مرغ

 

منابع تأمین مواد معدنی 

بیشتر منابع مواد معدنی مورداستفاده در جیره مرغ تخم‌گذار از ترکیبات معدنی از قبیل اکسیدها، سولفید­ها، کربنات­ها و فسفات­ها است. درحالی‌که منابع آلی مواد معدنی با ویژگی جذب و ابقا آسان‌تر نسبت به منابع معدنی برای پرنده، در نتیجه دفع و آلودگی کمتری برای محیط‌ زیست دارند. عناصر آلی شامل یون­های فلزی متصل به مولکول­های آلی هستند که با شکل‌دهی ساختار منحصر به‌ فرد موجب افزایش پایداری و افزایش قابلیت دسترسی عنصر می­شوند. عناصر معدنی نقش کاتالیزوری در فعالیت آنزیم­های مسئول، تولید و ترشح پوسته و برهم‌کنش مستقیم با کریستال­های کلسیم در طول تشکیل پوسته بر کیفیت پوسته تخم‌مرغ تأثیرگذار هستند.

راهکارهای حفظ کیفیت پوسته تخم مرغ در طول دوره پرورش

 

منابع تأمین کلسیم و فسفر در جیره مرغ تخم‌گذار، کربنات کلسیم و کلسیم فسفات است. اما برای تأمین سایر مواد معدنی، استفاده از مکمل‌های معدنی در جیره توصیه می‌شود. انتخاب نوع منبع تأمین مواد معدنی بسیار مهم است.

 

منابع مواد معدنی کیلاته

مصرف مواد معدنی به شکل کیلاته موجب بهبود زیست‌فراهمی این عناصر و محافظت بهتر عناصر در مقابل باند شدن با اجزای جیره مثل فیتات و مانع از تشکیل مجموعه‌های غیرقابل‌هضم می‌شوند. در نتیجه موجب افزایش نرخ رشد، بهبود در تولیدمثل، افزایش کیفیت پوسته تخم‌مرغ و افزایش سلامت عمومی در حیوانات مزرعه‌ای می‌شوند.

 

ساختار پوسته تخم‌مرغ

پوسته تخم‌مرغ ١١-١0 درصد وزن تخم‌مرغ را تشکیل داده و حدود ۶-۵ گرم وزن دارد. ضخامت آن در حالت عادی ٣۵٠-٣٠٠ میکرومتر بوده و نیروی برابر با 30 نیوتن را تحمل می‌کند. پوسته نقش مهمی در محافظت از محتویات تخم‌مرغ در برابر محیط میکروبی و فیزیکی و کنترل تبادل آب و گازها، بازی می‌کند. محتوای کلسیم پوسته تخم‌مرغ تقریباً ۵/٢-٢ گرم است. پوسته تخم‌مرغ حاوی کربنات کلسیم، کربنات منیزیم، تری کلسیم فسفات، پروتئین، لیپید، گالاکتوز، فروکتوز و حتی گلوکورونیک اسید و مقدار کمی فلوراید و سلنیم است.

 

ترکیبات پوسته تخم‌مرغ

٧-٩۴ درصد کربنات کلسیم کمتر از ٢ درصد مواد آلی
٣/٠ درصد فسفر، ٢/٠ درصد منیزیم به مقدار کم سدیم، پتاسیم، منگنز، آهن، مس

نقش عناصر معدنی در مرغ تخمگذار

عنصر روی

کمبود روی منجر به کاهش وزن و استحکام پوسته تخم‌مرغ می‌شود؛ زیرا کوفاکتور موردنیاز آنزیم کراتیناز است. این آنزیم در شکل‌گیری غشای پایه پوسته مؤثر است.

 

عنصر کروم

در مواجه با استرس گرمایی و تنش محیطی، عنصر کروم برای بهبود تولید تخم‌مرغ و صفات کیفی تخم‌مرغ (وزن و ضخامت پوسته) مؤثر است.

 

عناصر مس و منگنز

در تشکیل غشاهای پوسته، ساختمان پوسته، ضخامت پوسته و تولید تخم‌مرغ تأثیر دارند. آنزیم پلیمراز که به منگنز وابسته است، ماتریکس یا لایه پروتئین – مو کوپلی ساکارید پوسته را تشکیل می‌دهد. مس در ساختار آنزیم لیزیل اکسیداز برسنتز غشای پوسته تأثیر می‌گذارد.

 مس، روی و منگنز در کنار هم نقش مهمی در رشد تولید و حفاظت از یکپارچگی ساختمان بافت‌های بدن دارند.

 

ویتامین C

 ویتامین C برای سنتز ماتریکس آلی پوسته تخم‌مرغ (تر و پو کلاژن) ضروری است. این ویتامین به‌ واسطه تحریک تولید فرم فعال ویتامین D3، جذب روده‌ای کلسیم و بازجذب آن از استخوان را افزایش می‌دهد.

مطلب پیشنهادی: تغذیه مرغ تخمگذار

 

اختلالات تخم‌گذاری

شکل ظاهری تخم‌مرغ به طور معمول بیضی‌شکل، صاف و تمیز است. گاهی اوقات تخم‌مرغ با خون، مدفوع و خوراک آغشته شده که موجب کاهش بازار پسندی تخم‌مرغ می‌شود.

عواملی همچون استفاده از اقلام خوراکی بی‌کیفیت و بیماری موجب عدم بالانس احتیاجات در بدن پرنده شده و درصد تولید و کیفیت پوسته تخم را تحت شعاع خود قرار می‌دهد.

 از جمله این اختلالات تخم‌گذاری می‌توان به تخم ماندگی، پرولاپس، تخمک ریزی خارج رحمی بیماری‌های مجاری تخمبر، التهاب تخمدان و کیست‌های تخمدانی اشاره داشت. کمبود ویتامین E و سلنیوم یکی از عوامل اصلی تخم ماندگی هستند.

سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ سبب تشکیل تخم‌مرغ‌های با پوسته نرم یا پوسته ناصاف می‌شود. برخی دیگر از بیماری‌ها عبارتند از نیوکاسل، آنفولانزای پرندگان، آنسفولومالاشیا و کایکوپلاسماگالیسپتیکوم سبب افت کیفیت تولید می‌شوند.

علاوه بر بیماری‌های عنوان شده عواملی همچون استرس، گاز آمونیاک، گرمای زیاد، سرو صدای ناگهانی، عدم بالانس جیره به لحاظ کلسیم و فسفر و کمبود ویتامین D3 و یا منگنز باعث تولید تخم‌مرغ لمبه می‌شود.

 

ای – شل ( A-SHELL)

مکمل معدنی کیلاته ای- شل محصول تولیدی شرکت سپهر ماکیان فرتاک تولیدکننده افزودنی‌های خوراک دام و طیور و آبزیان، ترکیبی متشکل از مواد معدنی کیلاته (سلنیم آلی، مس آلی، روی آلی، منگنز آلی و کروم الی)، ویتامین‌های E و C تأثیر مثبتی بر افزایش طول و تعداد پرزهای دستگاه گوارش، تحریک سیستم ایمنی، بهبود کیفیت پوسته تخم‌مرغ، افزایش استحکام سیستم اسکلت بدن پرنده و جلوگیری از رشد و تکثیر باکتری‌های پاتوژن و همچنین تحریک رشد باکتری‌های سودمند ساکن در سطح روده دارد. بخصوص در طیور جوان و مسن سبب افزایش هضم و جذب مواد مغذی از طریق افزایش سطح جذب روده‌ای و فعالیت باکتری‌های سودمند حاضر در روده شده و در نتیجه، موجب ارتقای سلامت عمومی گله، کاهش تلفات و هزینه‌های ناشی از مصرف دارو و سایر افزودنی‌ها می‌شود.

 

انتظارات اثرگذاری مکمل ای -شل  A-SHELL

در صنعت پرورش مرغ تخم گذار 55 تا 70 درصد کل هزینه‌های تولید تخم‌مرغ مربوط به خوراک مصرفی است. حدود 3 درصد این مبلغ را مواد معدنی و ویتامین‌ها به خود اختصاص می‌دهند. مصرف بیش از حد مواد معدنی از طریق فضولات مرغ‌های تخم‌گذار به محیط اطراف دفع و به آلودگی بیشتر محیط‌زیست دامن می‌زنند. مصرف مکمل معدنی کیلاته ای- شل به دلیل ساختار کیلاته اثربخشی مواد معدنی را بهبود بخشیده و موجب افزایش کارآیی مواد معدنی مصرفی در پرنده می‌شود. مکمل ای – شل به دلیل ترکیبات خاص خود موجب افزایش پارامترهای درصد تولید روزانه، کاهش درصد شکستگی روزانه تخم‌مرغ، افت تولید تخم‌مرغ لمبه، افزایش وزن تخم‌مرغ تولیدی و کاهش درصد تلفات سالن می‌شود.

معرفی محصول ای شل فرتاک + فیلم اموزشی

 

میزان مصرف مکمل ای – شل  A-SHELL

مکمل کیلاته ای- شل  A-SHELL علاوه بر تأثیرگذاری بر کیفیت پوسته تخم‌مرغ، نیاز مواد معدنی مرغ را تأمین نموده و موجب رشد بهتر پرنده می‌شود. حداقل دز مصرفی مکمل در شرایط معمول یک کیلوگرم در تن خوراک و در شرایط تنش حرارتی و کاهش کیفیت پوسته تخم‌مرغ 2 کیلوگرم در تن خوراک است.  جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این محصول می توانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 در انتها از شما همراه عزیز دعوت میشود با دنبال کردن صفحه اینستاگرام شرکت فرتاک از اخرین اخبار و مقالات گروه تحقیق و توسعه باخبر باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها