ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

ساخت مرغداری و استانداردهای لازم برای آن
ساخت مرغداری

ساخت مرغداری و استانداردهای لازم برای آن

ساخت مرغداری با رعایت اصول صحیح مهندسی و استانداردهای لازم بحثی است که در موفقیت مرغدار بسیار تاثیر گذار است. اما اصول استاندارد ساخت مرغداری چیست؟ چه مواردی را باید حتما رعایت کنیم؟


ساخت مرغداری چگونه است؟

مرغداری گوشتی یکی از زمینه های جالب توجه برای سرمایه گذاری است. اما رمز موفقیت در این کار داشتن اطلاعات فنی در مورد ساختمان، تجهیزات و پرورش مرغ است. در این مقاله قصد داریم به شیوه ی ساخت و تجهیزات مناسب برای مرغداری بپردازیم.

 

 

مکان مناسب برای ساخت مرغداری

مکان مناسب برای ساخت مرغداری قرار نیست تمام ویژگی های مطلوب را داشته باشد. اما نزدیک تر بوده به شرایط ایده آل برای انتخاب یک مکان مناسب می تواند در موفقیت پرورش در یک سالن مرغداری موثر باشد. چند مورد از این ویژگی ها را در ادامه بررسی می کنیم.

  1. فاصله با سالن های مرغداری و کشتارگاه ها جهت کاهش احتمال ورود بیماری
  2. فاصله از مناطق شهری
  3. هموار بودن زمین جهت نقل و انتقال آسان
  4. منطقه ی خوش آب و هوا که در معرض کوران، طوفان، سیل و … نباشد
  5. جهت وزش باد مناسب باشد
  6. نزدیک بودن به راه های مواصلاتی
  7. دارای برق 3 فاز
  8. چاه آب داشته باشد یا انتقال آب به آن راحت باشد
  9. امکان دیوارکشی جهت کاهش احتمال ورود انسان و حیوان
  10. منطقه از نظر جوندگان وحشی مستعد نباشد

 

ابعاد مناسب ساخت مرغداری

سالن های مرغ گوشتی باید حداکثر 75 متر طول  داشته باشند. عرض مناسب برای سالن بستگی به آب و هوای منطقه دارد. در مناطق معتدل داشتن عرض 12 متر مناسب است اما در مناطق گرمسیر این رقم به 8 تا 10 متر می رسد.

این مسئله برای داشتن تهویه مناسب بسیار اهمیت دارد. ارتفاع سقف نیز باید حداقل بین 2.5 تا 3 متر باشد. این مسئله جهت دور شدن گازهای مضر از پرنده و سهولت تهویه اهمیت دارد. همچنین ورود تراکتور جهت جمع آوری سریع کود راحت تر خواهد شد.

ابعاد مناسب مرغداری - ساخت مرغداری

ابعاد مناسب مرغداری چیست؟

 

تراکم مرغداری

تراکم مناسب برای پرورش مرغ گوشتی در بستر بین 8 تا 12 قطعه در هر متر مربع است. میزان استاندارد آن 10 قطعه در هر متر مربع می باشد. در مناطق گرمسیر و سالن هایی که تهویه ی هوای آن ضعیف تر است میزان تراکم باید کمتر باشد. تعداد و نوع آبخوری و دانخوری نیز در میزان تراکم موثر است.

دارا بودن آبخوری نیپل و دانخوری بشقابی به مدیریت سالن ها در تراکم بالاتر کمک می کند. در صورت زیاد بودن تراکم گله می توان در هفته پایان دوره پرورش  تعدای از جوجه ها را جهت بازتر شدن فضا تخلیه و به کشتارگاه ارسال نمود.

تراکم اولیه مرغداری

 

ساخت سالن

جنس دیواره های ساختمانی باید حتی الامکان عایق دما باشند. همچنین سطوح باید قابل شست و شو باشند. چرا که شست و شوی سالن پس از پایان دوره پرورش یکی از مهمترین کارها جهت قدم نهادن به دوره ی پرورش جدید است.

جوندگان نیز نباید قادر باشند به راحتی از دیوارها عبور کنند. کنترل موش در مرغداری

سایر بخش های لازم برای احداث مرغداری عبارت اند از رختکن و دوش ورودی، چاله ضدعفونی خودروهای ورودی، انبار خوراک و مکمل ها، انبار داروها، اتاق تجهیزات فنی و تاسیسات، اتاق مدیریتی، اتاق یا منزل کارگری، اتاق نگهبانی، منبع آب و سایر بخش های مهم.

 

تجهیزات مرغداری

تجهیزات مرغداری مدرن برای موفقیت در پرورش بهتر ضروری هستند. این تجهیزات شامل تجهیزات گرمایشی، سرمایشی، آبخوری، دانخوری، تهویه، نور و … هستند. 

تجهیزات مرغداری کارنوتک

تجهیزات مرغداری صنعتی

 

تجهیزات گرمایشی

گرمایش سالن، به خصوص در سنین اولیه بسیار مهم است. تجهیزات گرمایشی در یک سالن مرغداری بسته به دسترسی به منابع سوختی و طول سالن متفاوت هستند. هیترها انواع مختلفی دارند. اما معمولا به طور کلی دارای مشعل و فن جهت پخش کردن گرما هستند. انواع آن ها عبارتند از:

جت هیتر

هیتر گازوئیلی معمولی

گرمایش از سقف (گرماتاب)

گرمایش از کف

مادر مصنوعی (سنین اولیه پرورش)

معرفی بهترین تجهیزات گرمایشی

 

تجهیزات سرمایشی

سرمایش دارای دو نوع مکش مثبت و مکش منفی است. در سیستم مکش منفی معمولا هوا از پدهای سلولزی که دائما توسط آب مرطوب می شوند عبور کرده و خنک می شود. سپس هوا توسط فن های بزرگ از سالن خارج می شود. همچنین در سیستم های مکش مثبت می توان از هواساز و مه پاش استفاده کرد.

تجهیزات سرمایشی مرغداری

 

تجهیزات تهویه

هوا و اکسیژن اولین عامل حیات موجودات زنده است. همانطور که گفته شد تهویه و خروج گازهای مضر مانند آمونیاک، دی اکسید کربن و گازهای ناشی از احتراق سوخت جهت گرمایش و همچنین ورود هوای تازه از الزامات داشتن سیستم تنفسی سالم و سلامت عمومی بدن مرغ های گوشتی است.

هوا می تواند همان گونه که پیشتر گفته شد از پدهای سلولزی در یک سوی سالن وارد شود و از طریق فن های سمت دیگر خارج شود.

ظرفیت فن های سالن باید متناسب با ابعاد آن تنظیم گردد. وجود یک فن ذخیره نیز باید در نظر گرفته شود. چرا که در صورت بروز مشکل برای یکی از فن ها تهویه دچار اختلال نشود.

در نظر گرفتن ژنراتور برق جهت پیش بینی قطع احتمالی برق الزامی است. چرا که توقف سیستم تهویه موجب تلفات سریع جوجه ها خواهد شد.

به این روش تهویه تونلی یا طولی گفته می شود. تهویه عرضی به گونه ای است که هوا از یک سوی سالن وارد و از سوی دیگر سالن از طریق دریچه های عرضی خارج می شود. همچنین دریچه های اینلت می توانند راهی مناسب جهت ورود هوا به سالن باشند.

به طور میانگین سرعت عبور مناسب هوا در سان 2 الی 2.5 متر در ثانیه است که انتقال مناسب هوا را تضمین نموده و در ضمن در سالن ایجاد کوران نمی نماید.

تجهیزات نوردهی

مدیریت نور یکی از نیازهای جوجه ها جهت داشتن مصرف خوراک مناسب، کاهش تنش و … است. تجهیزات نوردهی معمولا باید دارای امکان کاهش و افزایش نور بوده و نحوه نوردهی در سالن باید یکنواخت باشد. نور از خارج سالن نباید وارد شود. چرا که این مسئله مدیریت نوردهی را ممکن است دچار اختلال نماید. تابش آفتاب به داخل سالن ممکن است موجب افزایش کانی بالیسم یا هم نوع خواری شود.

در سنین اولیه نیاز به نوردهی بالاتر است، اما به تدریج باید با تغییر برنامه نوردهی فعالیت گله را مدیریت نمود.

تجهیزات خوراک دهی

خوراک دهی یکی از پرهزینه ترین بخش های پرورش مرغ ها است. بیش از 70 درصد هزینه ی دوره پرورش مرغ ها را تغذیه آنان شامل می شود. تغذیه در مرغداری ها به دو نوع پلت و مش تقسیم می شود.

خوراک پلت به صورت استوانه های یک شکل و مخلوط شده در کارخانجات خوراک تولید می شود. استفاده از خوراک پلت مزایایی دارد اما هزینه ی بالاتری نیز دارد. از جمله مزایای مدیریتی آن می توان به نیاز فضای کمتر جهت انبارداری و سهولت به مصرف پرنده رساندن آن اشاره نمود.

در صورت تمایل به تولید خوراک در داخل مرغداری باید فضای انبار مناسب جهت نهاده ها ایجاد کرد. نهاده های اصلی شامل ذرت، گندم، سویا، کلزا و سبوس هستند. ریزمغذی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و سایر افزودنی ها نظیر توکسین بایندر، اسیدیفایر، پروبیوتیک و… نیز باید در جایی مناسب نگهداری شوند.

انبار مرغداری ها معمولا به صورت کندوهای مجزا هستند. اما انبار نهاده های دانه ای مانند ذرت و گندم می تواند به صورت سیلوهای افقی جهت سهولت انتقال و کاهش خطر آلودگی ها باشد.

آسیاب نیز جهت خرد کردن غلات و یا سویا و کلزای پلت مورد نیاز است. آسیاب رایج در مرغداری ها آسیاب های چکشی است. مواد تشکیل دهنده ی خوراک سپس در میکسر به طور کامل مخلوط می شوند.

میکسرها دارای انواع افقی و عمودی هستند. میکسر افقی دارای ظرفیت پایین تری نسبت به میکسر عمودی هستند اما دقت بیشتری در مخلوط کردن دارند.

خوراک دهی در سالن می تواند اتومات یا دستی باشد. سیستم دستی هزینه پایین تر اما نیروی کارگری بیشتری را نیاز دارد. اما دانخوری های اتومات در طولانی مدت باعث سهولت و یکنواختی تغذیه می شوند.

معرفی بهترین سیستم های دانخوری (قابل استفاده از یک روزگی)

 

تجهیزات آبدهی

آب یکی از ملزومات مهم حیات پس از هوا برای موجودات زنده است. تامین آب مناسب برای مرغ الزامی است. آل مناسب فاقد آلودگی میکروبی، املاح بالا و دارای درجه حرارت مناسب است. وجود املاح ممکن است موجب کاهش مصرف آب و افزایش تلفات به علت آسیت شود. مصرف آب رابطه ی مستقیمی با مصرف خوراک دارد.

می توان از چاه آب داخل مرغداری و یا تانکرهای سیار آب مصرفی مرغداری را تامین نمود. محل ذخیره آب باید به گونه ای باشد که بتوان آن را مرتبا نظافت کرد. از رشد جلبک ها و بیوفیل در منبع آب باید جلوگیری کرد.

همچنین تجهیزات لازم برای وارد کردن واکسن آشامیدنی، دارو، افزودنی ها نظیر مولتی ویتامین ها، اسیدیفایرها و پروبیوتیک ها را باید در نظر گرفت.

انواع آبخوری های قابل استفاده در یک مرغداری عبارت اند از آبخوری کله قندی، سیفونی و نیپل. آبخوری کله قندی نیروی کارگری زیادی را می طلبد. اما برای سنین اولیه می تواند مناسب باشد. آبخوری نیپل امروزه به عنوان نوع مناسب آبخوری قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها