ساعت کاری

شنبه تا پنجشنبه ۰۸:۰۰ - ۱۷:۰۰

تلفن تماس

۰۵۱۳۶۵۱۹۱۰۰

تاثیر افزودنی های خوراک بر سوددهی مرغداری
تاثیر افزودنی های خوراک بر سوددهی مرغداری

تاثیر افزودنی های خوراک بر سوددهی مرغداری

تاثیر افزودنی های خوراک را میتوان از چندین جنبه بررسی کرد. مواردی از جمله بالا بردن کیفیت پوسته تخم مرغ، بهبود وزن گیری و ضریب تبدیل در طیور گوشتی، کاهش تلفات و … به طور کلی تمام این موارد تاثیر مستقیمی بر سودآوری مرغداری دارد.

 

تاثیر افزودنی های خوراک بر سوددهی مرغداری

 

سوددهی اقتصادی تولید یکی از دغدغه های اصلی پرورش دهندگان مرغ گوشتی و تخم گذار است. بنابراین تولیدکنندگان نسبت به هزینه های واحد تولیدی حساسیت بسیار زیادی دارند. یکی از هزینه های تولید امروزه افزودنی های خوراک است. در این مقاله قصد داریم به جنبه های اقتصادی استفاده از افزودنی های خوراکی بپردازیم.

در مقاله زیر به برآورد سود مرغداری پرداخته ایم. قبل از خواندن این مقاله مطالعه مطلب زیر را پیشنهاد میکنیم:

برآورد هزینه و سود مرغداری

افزودنی خوراک چیست؟

 

افزودنی خوراک دام، طیور و آبزیان به ماده یا موادی گفته می شود که در صورت اضافه شدن به خوراک باعث بهبود کیفیت خوراک، عملکرد پرنده و محصول نهایی تولیدی می شوند. افزودنی های خوراک لزوما دارای ارزش تغذیه ای نیستند و با مکمل ها متفاوت هستند.

 

افزودنی خوراک، آری یا خیر؟

 

در حالت عادی فقدان افزودنی های خوراک باعث اخلال چشمگیر در فعالیت پرندگان نخواهد شد. افزودنی های خوراک مانند منابع اصلی خوراک (غلات، منابع پروتئین، مکمل های ویتامینه و معدنی) در تغذیه مرغ های پرورش یافته به صورت سنتی و مرغ هایی که اصلاح نژاد زیادی از نظر عملکردی روی آنها صورت نگرفته است ضروری نیستند.

اما امروزه و در آینده ی نه چندان دور به علت پیشرفت های اصلاح نژادی، افزایش جهانی قیمت نهاده ها، رقابت اقتصادی تولید، افزایش نیاز به عملکرد در واحد تولید، اثرات متقابل محیط زیست و صنایع دام و طیور، نگرانی ها در مورد آنتی بیوتیک ها و رفاه پرنده از سوی مصرف کننده و…

استفاده از افزودنی های خوراک همانند تامین مواد مغذی جزو بخش هایی است که در هنگام تغذیه مرغ ها به جهت عملکرد بهینه باید در نظر گرفته شود.

 

افزودنی خوراک، هزینه یا سرمایه گذاری؟

 

افزودنی های خوراک با عملکردهایی نظیر افزایش تولید، سلامتی، کاهش تلفات، حذف اثرات منفی ترکیبات یا میکروب های مضر و افزایش کیفیت و سلامت تولید می توانند موجب کاهش هزینه ها یا زیان های پنهان تولید و سوددهی بیشتر شوند.

بنابراین هزینه ی اندک صرف شده جهت افزودنی ها موجب بازگشت سرمایه و سود ناشی از آن خواهد شد.

افزودنی خوراک چیست؟

افزودنی های خوراک در آینده

 

حجم تبادلات مالی افزودنی های خوراک در سال 2021 بیش از 36 میلیارد دلار برآورد شده است. در حالی که پیشبینی ها تخمین می زنند این رقم در 5 سال آینده به حدود 50 میلیارد دلار برسد. برای درک بهتر این اعداد و آینده ی صنعت افزودنی های خوراک لازم است عنوان شود حجم کل تجارت جهانی خوراک دام در سال 2020 حدود 345 میلیارد دلار بوده که این رقم در سال 2026 بیش از 460 میلیارد دلار پیشبینی شده است. (منبع موسسه ی تحقیقاتی CAGR). بنابراین افزودنی ها در آینده سهم بیشتری را در صنعت دام و طیور ایفا خواهند کرد.

 

انواع افزودنی های خوراک مرغ

 

افزودنی های خوراک مرغ دارای دسته بندی های متفاوتی هستند. دسته بندی آن ها بر اساس کاربرد و نوع استفاده به شرح زیر است. در ادامه به دسته بندی این منابع و اثرات عملکردی و اقتصادی آنها می پردازیم.

 

  1. افزودنی های فناوری تولید خوراک

تولید خوراک دام امروزه دارای جنبه ی صنعتی و فناورانه شده است. تولید خوراک های پلت، اکسترود شده، منابع خوراکی جدید و بهبود کیفیت خوراک از جمله اهداف این فناوری ها هستند. بنابراین استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها جهت تولید خوراک باکیفیت لازم است.

 

  • پلت بایندر های غیر رسی

امروزه استفاده از پلت بایندرها جهت افزایش شاخص کیفیت پلت، استحکام و کاهش میزان خاکه در کارخانجات بسیار مرسوم است. با این وجود استفاده از پلت بایندرهای رسی به علت تداخل در جذب کاتیون های معدنی، برخی ویتامین ها و داروها و همچنین ایجاد استهلاک در خط تولید خوراک دارای محدودیت هایی می باشد. تحقیقات نشان داده اند میزان بالای بنتونیت در خوراک موجب این اثرات خواهد شد. (مقاله کاهش بنتونیت در خوراک لینک شود)

پلت بایندرهای غیر رسی امروزه مورد توجه صنعت تولید خوراک پلت و اکسترود شده هستند. این پلت بایندرها فاقد اثرات جانبی پلت بایندرهای رسی نظیر بنتونیت هستند. عملکرد این پلت بایندرها بر اساس رطوبت و حرارت به طور همزمان است.

از نظر اقتصادی استفاده از پلت بایندرهای غیر رسی در کارخانجات تولید خوراک با کاهش استهلاک دستگاه تولید خوراک و انرژی الکتریکی مورد نیاز برای تولید باعث کاهش هزینه ها و زیان های پنهان در تولید خوراک پلت می شوند.

در مرغداری ها نیز جذب بهتر برخی از ریزمغذی هایی که قبلا گفته شد باعث عملکرد بهتر می شود. همچنین مواد رسی ذاتا باعث کاهش خوشخوراکی می شوند. بنابراین مصرف خوراک و کیفیت محصول نهایی نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

محصول A-Bind شرکت فرتاک، پلت بایندر غیر رسی تشکیل شده از گلوتن، نشاسته، صمغ ها و رزین های طبیعی و سنتتیک است که با افزودن میزان اندک به خوراک موجب بهبود عملکرد تولید خوراک پلت می شود.

پلت بایندر خود را تغییر دهید

مواد نگهدارنده خوراک

 

ضدعفونی کننده ها و نگهدارنده های خوراک عواملی هستند که باعث کاهش فعالیت میکروارگانیسم های فاسد کننده و بیماری زا در خوراک می شوند. قارچ های کپکی، باکتری ها و انگل ها می توانند کیفیت خوراک را کاهش داده یا عامل ایجاد بیماری ها و نارسایی های عملکردی به طور مستقیم یا غیر مستقیم از طریق تولید سمومی نظیر مایکوتوکسین ها و اندوتوکسین ها باشند.

این مسئله در خوراک هایی مانند پودرهای پروتئینه جانوری نظیر پودر گوشت، پودر ماهی و پودر میل ورم یا خوراک هایی که از آن ها استفاده شده است و شاخص TVN  در آن ها بسیار اهمیت دارد باید مورد توجه قرار گیرد.

شاخص tvn چیست

 

محصول A-Clean شرکت فرتاک ضدعفونی کننده ی پودری خوراک بر پایه ی فرمالدهید است که عملکرد نگهداری داشته و موجب حفظ کیفیت خوراک در طول مدت زمان نگهداری در انبار تا هنگام مصرف توسط پرنده خواهد شد.

آلودگی ها و سموم منتقل شده از طریق خوراک به بدن پرنده از عوامل اصلی ایجاد بیماری و زیان های هنگفت در صنعت مرغداری هستند.

 

اسیدیفایر پودری

 

اسیدیفایرها دارای جنبه های متنوعی در تغذیه مرغ های گوشتی و تخمگذار هستند. اما یکی از جنبه های مهم آن ها حفظ کیفیت خوراک با کاهش pH است. بسیاری از عوامل فسادزا و بیماری زا در pH های نزدیک به خنثی یا بالاتر فعالیت می کنند. بنابراین اسیدی فایرهای پودری که قابل استفاده در خوراک هستند نیز می توانند در حفظ کیفیت خوراک موثر باشند. محصول A-Cid شرکت فرتاک، اسیدیفایر پودری دارای 5 اسید آلی متنوع بوده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

 

  • بهبود دهنده های عملکرد دستگاه گوارش

دستگاه گوارش یکی از ارگان های اصلی بدن مرغ های پرورشی می باشد. چرا که بازدهی هضم و جذب نقش تعیین کننده ای در سوددهی تولید دارد. افزودنی های خوراک که به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کنند دارای انواع مختلفی هستند.

 

راهکار سلامت دستگاه گوارش طیور

 

  • آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک ها به دنبال صنعتی شدن پرورش دام و طیور در نیمه ی دوم قرن بیستم جهت بهبود عملکرد رشد و تولید مورد توجه قرار گرفتند. آنتی بیوتیک ها با کاهش میکروارگانیسم های دستگاه گوارش و سایر عوامل دیگر موجب بهبود عملکرد شدند.

امروزه زیان های ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها که شامل خطر افزایش مقاومت به آنتی بیوتیک ها و باقی مانده در محصول نهایی هستند تبدیل به یک باور پذیرفته شده است. همچنین برخی از میکروارگانیسم های دستگاه گوارش مفید بوده که مصرف آنتی بیوتیک ها موجب از بین رفتن آن ها و اثراتشان می شود.

اتحادیه اروپا در سال 2006 استفاده از آنتی بیوتیک ها را در تولیدات دامی ممنوع کرد. این مسئله موجب شد تاثیر افزودنی های خوراک به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها که دارای عملکردی پایدارتر هستند بیشتر بررسی شوند.

 

جایگزین مناسب آنتی بیوتیک ها

 

  • پروبیوتیک + پریبیوتیک = سین بیوتیک

پروبیوتیک ها از جمله افزودنی های محبوب امروزی در تغذیه انسان و دام و طیور هستند. آن ها در حقیقت میکروارگانیسم های معمول دستگاه گوارش هستند یا از طبیعت استخراج شده اند و در برخی از موارد تغییرات ژنتیکی جهت بهبود عملکرد آنها انجام شده است. مهمترین پروبیوتیک ها لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس سزایی، باسیلوس سوبتیلیس و انتروکوکوس فاسیوم هستند.

پروبیوتیک ها برخی از مواد غیر قابل هضم توسط پرنده را هضم نموده و تبدیل به اسیدهای آلی یا سایر ترکیبات مفید می کنند. همچنین با تولید برخی ترکیبات و کاهش pH محیط روده رشد باکتری های مضر را کاهش می دهند.

یافته هایی نیز وجود دارند که باکتری ها باعث ترمیم و تقویت سلول های اپیتلیال روده می شوند. تولید اسیدهای آلی که منجر به رشد و ترمیم سلول های پرزی روده می شوند یکی از عملکردهای پروبیوتیک ها است.

پریبیوتیک ها ترکیبات موثری هستند که باعث افزایش عملکرد پروبیوتیک ها می شوند. مانان الیگوساکارید ها و بتاگلوکان های مخمری از جمله مواد مغذی مورد استفاده توسط پروبیوتیک ها هستند که باعث عملکرد هم افزایی یا سینرژیسم در کنار یکدیگر می شود. به همین خاطر به ترکیب پروبیوتیک ها و پریبیوتیک ها سین بیوتیک می گوید.

محصول A-Pro Plus شرکت فرتاک سین بیوتیک تشکیل شده از پروبیوتیک های موثر به اضافه پریبیوتیک های باکیفیت است.

 

  • اسیدیفایرها

اسیدیفایرها اسیدهای آلی هستند که نقش های متنوعی از جمله حفظ و بهبود کیفیت خوراک، بهبود مصرف خوراک، هضم و جذب مواد مغذی، مصرف خوراک، ضریب تبدیل و فلور میکروبی دستگاه گوارش می شوند.

امروزه اسیدی فایرهای پودری که به راحتی در خوراک قابل مخلوط و استفاده هستند در تولید خوراک طیور بسیار مرسوم هستند.

اسیدیفایرها با کاهش pH دستگاه گوارش موجب بهبود فرصت رشد باکتری های مفید و کاهش توان و رشد باکتری های مضر می شوند. همچنین اسیدهای آلی به عنوان واسطه متابولیسم توسط بافت روده استفاده می شوند و باعث رشد و ترمیم آن می شوند.

اسیدیفایرها باعث تحریک مصرف خوراک و ترشح آنزیم های گوارشی می شوند. همچنین کاتیون های معدنی نظیر کلسیم در pH پایین جذب بیشتری دارند.

محصول A-Cid، اسیدیفایر پودری دارای 5 اسید آلی اسید استیک، اسید پروپیونیک، اسید لاکتیک، اسید سیتریک و اسید فرمیک است که عملکردی چندوجهی خواهد داشت.

 

  • مواد جاذب سموم یا توکسین بایندرها

عوامل مسمومیت زا در خوراک دام و طیور یکی از خطرات همیشگی آن ها هستند. عناصر سنگین، اندوتوکسین ها و مایکوتوکسین ها ممکن است از راه های مختلف وارد خوراک یا آب آشامیدنی شوند یا در اثر رشد عوامل پاتوژن در داخل بدن تولید شوند.

در این میان مایکوتوکسین ها یک از عوامل اصلی مخاطرات خوراک و محصولات دامی هستند. این سموم موجب کاهش عملکرد پرنده، بیماری ها، کاهش عملکرد تولید مثلی و … شوند. در انسان نیز شیوع سرطان ها، مشکلات کبدی و کلیوی یکی از عوارض این سموم است.

توکسین بایندر چیست؟

 

مایکوتوکسین ها سالانه زیان های هنگفتی را به صنایع خوراک دام و طیور و غذای انسان وارد می کنند.

 

مقاله انواع مایکوتوکسین ها و سایر مقالات مرتبط

 

  • توکسین بایندرهای رسی

توکسین بایندرهای رسی جهت جذب مایکوتوکسین های قطبی نظیر آفلاتوکسین و فومونیسین موثر هستند. این ترکیبات شامل بنتونیت، سپیولیت، خاک دیاتومه و سایر ترکیبات جاذب سموم هستند که دارای خاصیت قطبی می باشند.

 

  • دیواره مخمر

دیواره برخی مخمرها در واقع سدی مستحکم در مقابل نفوذ مایکوتوکسین ها به داخل سلول هستند. برخی مایکوتوکسین ها مانند زیرالنون و اکراتوکسین غیرقطبی هستند و توکسین بایندرهای رسی یا قطبی بر آن ها بی اثر هستند. بنابراین استفاده از دیواره مخمری که به شیوه ی مخصوص فراوری شده و شامل مانان الیگوساکاریدها و بتا دی گلوکان ها است می تواند در بی اثر سازی مایکوتوکسین های قطبی موثر باشد.

  • کربن فعال

کربن فعال دارای سطح جاذب بسیار گسترده و متخلخل است. این ماده قادر است سمومی نظیر آفلاتوکسین، اکراتوکسین، تریکوتسن و … را جذب نماید.

محصول A-Guard و A-Guard Plus شرکت سپهر ماکیان فرتاک دارای ترکیبات موثر در جذب طیف گسترده ای از سموم قارچی و همچنین مواد موثر در کاهش اثرات آن ها هستند.

مقاله توکسین بایندر ، بهترین راه برای مقابله با مایکوتوکسین ها

 

  • افزودنی های تغذیه ای

برخی از افزودنی های خوراکی به طور رایج در خوراک معمول و مکمل های غذایی وجود دارند. اما در برخی مواقع به دلیل تامین نشدن احتیاجات پرنده جهت عملکرد بهینه و تعادل بهتر مواد مغذی به خوراک اضافه می شوند.

4-1 اسیدهای آمینه

 

آمینو اسیدهای سنتتیک یکی از معمول ترین ریزمغذی های خوراک طیور هستند. اسیدهای آمینه متیونین، لیزین، ترئونین و اخیرا والین جهت تعادل بهتر اسیدهای آمینه خوراک به جیره های غذایی اضافه می گردند.

 

4-2- مواد معدنی کیلاته

 

جذب مواد معدنی به طور معمول به دلیل ماهیت متفاوت با بدن موجودات زنده پایین است. همچنین این مواد ممکن است با سایر ترکیبات قطبی خوراک ترکیب شوند.

کیلاته ها مواد معدنی محصور شده در ترکیب های آلی نظیر اسیدهای آمینه، پپتیدها و اسیدهای آلی هستند که قابلیت جذب بالاتری نسبت به مواد معدنی عادی دارند.

مکمل بهبود دهنده پوسته تخم مرغ A-Shell ترکیبی موثر از مواد معدنی کیلاته و ویتامین های مورد نیاز جهت بهبود تولید تخم مرغ و استحکام پوسته آن است.

شما نیز در صورتی که به فکر افزایش سوددهی تولید خود با استفاده از افزودنی ها هستید، جهت آشنایی بیشتر با محصولات و دریافت مشاوره می توانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در تماس باشید.

تقویت کننده پوسته تخم مرغ

3 پاسخ

  1. سلام خسته نباشید بنده بعنوان یک مرغدار که دان مش مصرف میکنم و به دنبال یک برنامه خوب سود بیشتر با هزینه کمتر هستم اگر شرکت فرتاک یک برنامه خوب سوددهی کاربردی تدارک ببیند حاضرم با این شرکت طبق برنامه شرکت همکاری کنم البته نباید برنامه فقط تبلیغ مصرف یک محصول باشه .باید از صفر تا صد برنامه رو کاربردی برنامه ریزی کنه

    1. سلام وقت بخیر. از همراهی شما سپاسگزاریم. استفاده از تمامی افزودنی ها به طور همزمان از سوی شرکت فرتاک در ابتدا پیشنهاد نمی شود. بلکه با توجه به شرایط تولید و نیاز مرغ های در حال پرورش همکاری با یک یا دو افزودنی آغاز می شود و ادامه خواهد یافت.
      مهدی احسانی، کارشناس فنی شرکت فرتاک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین ها